Пореска управа саопштила је данас да је од 266 спроведених контрола, које су подразумевале обавезно издавање фискалног рачуна са свим прописаним елементима уз препознатљив QR код, у 193 случаја контроле су биле без неправилности, док у 73 објекта није евидентиран промет преко фискалних уређаја.

Утврђене су бројне неправилности приликом контроле евидентирања промета преко фискалних уређаја на територији Србије, при чему је тежиште било на контроли пореских обвезника на туристичким дестинацијама, музичким манифестацијама, као и обвезника који се баве спортском и рекреативном делатношћу.

На Сабору трубача у Гучи, приликом контроле у шест малопродајних објекта су утврђене неправилности приликом евидентирања промета преко фискалних уређаја.

У исто толико објеката, утврђене су неправилности и приликом контроле у Врњачкој Бањи на манифестацији „Дани Бате Стојковића“.

Контролисано је и евидентирање промета на базенима и у објектима, унутар базена на Новом Београду, Вождовцу, у Земуну, Добановцима, Смедереву и у Пожаревцу.

У седам случајева, утврђено је неиздавање фискалних рачуна за промет роба и пружања услуга.

Инспектори Пореске управе, контролисали су и пословање објеката на купалиштима „Пачир“ у Суботици и „Штранд“ у Новом Саду.

Том приликом, код пет пореских обвезника је утврђено да не издају фискалне рачуне.

У свим случајевима кршења пореских прописа, примењују се казне у складу са законским одредбама.

Пореска управа наводи да, захваљујући новом моделу фискализације, располаже са свим неопходним подацима о промету, у реалном времену, на свакој малопродајној локацији у Републици и због тога је у могућности је да ефикасно реагује на сваку неправилност код пореских обвезника који не испуњавају своје законске обавезе.

Стога, позива све обвезнике фискализације да поштују пореске прописе, који регулишу издавање фискалних рачуна приликом промета роба и услуга и на тај начин избегну непотребне контроле и казне.

ТопПрес/ Извор: Танјуг