Пореска управа: За пет месеци поднето 654 кривичних пријава

Пореска управа: За пет месеци поднето 654 кривичних пријава

У првих пет месеци ове године пореска полиција поднела је надлежним тужилаштвима 654 кривичне пријаве против 794 лица за учињених 746 кривичних дела, при чему је избегнут порез у износу од пет милијарди динара, док је 29 лица лишено слободе.

Сектор пореске полиције је идентификовао 72 „фантом“ и „перачка“ предузећа, која представљају главне генераторе сиве економије, што је за 28 одсто више у односу на исти период прошле године.

Ефикасност у сузбијању сиве економије пореска полиција је, како се наводи у саопштењу, показала и приликом спровођења акције сузбијања нелегалног промета дувана и дуванских прерађевина као и осталих акцизних производа.

У првих пет месеци ове године пореска полиција је у координацији са другим државним органима одузела – 4,7 тона дувана у листу, 4,5 тона резаног дувана, 9,7 тона нафте и нафтних деривата, 277.628 паклица цигарета, 1.567,40 литара алкохолног пића.

Поднето је и 207 кривичних пријава за учињена кривична дела – недозвољен промет акцизних производа, недозвољено складиштење робе, недозвољена трговина, неовлашћено бављење одређеном делатношћу и кријумчарење.

Спровођењем редовних активности у циљу сузбијања сиве економије у промету добара и услуга који се врши обављањем нерегистроване делатности, рекламирањем и продајом путем интернета, инспектори пореске полиције привремено су одузели и друга добра без документације о пореклу, укупне вредности од 3,7 милиона динара.

Против лица од којих су одузета наведена добра поднете су три кривичне пријаве због постојања основа сумње да су извршена кривична дела – недозвољен промет акцизних производа, недозвољено складиштење робе и недозвољена трговина, наводи се у саопштењу Пореске управе.

ToпПрес/ Извор: Танјуг