Пореска управа саопштила је данас да је у првој половини октобра, након обраде и филтрирања достављених података из МУП-а, извршен масовни обрачун пореза на регистровано оружје за 2023. годину.

Како се наводи, усклађени динарски износи за плаћање пореза на регистровано оружје за 2023. годину износе 17,280 динара за аутоматску пушку и 6.930 динара за полуаутоматску пушку.

Када је реч о оружју за личну безбедност категорије Б за које је издата исправа за држање оружја, порез износи 4.680 динара.

Порез на оружје за личну безбедност категорије Б за које је издата исправа за држање и ношење оружја, укључујући оружани лист за правна лица и предузетнике, износи 23.350 динара.

Достављање решења о утврђеном порезу на регистровано оружје за 2023. годину врши се у складу са одредбама чл. 36. ст. 4. и 13. Закона о пореском поступку и пореској администрацији, којима је прописано да се порески акт сматра достављеним по истеку 15 дана од дана предаје пореског акта пошти, односно у случају достављања пореског акта у електронском облику преко портала Пореске управе, даном постављања на портал Пореске управе.

Пореским обвезницима правним лицима и предузетницима решења о утврђеном порезу на регистровано оружје за 2023. годину достављена су у електронском облику у пореско сандуче на порталу Пореске управе Републике Србије еПорези, дана 10.11.2023. године.

Пореским обвезницима физичким лицима који имају налог на порталу еУправе, решења о утврђеном порезу на регистровано оружје за 2023. годину достављена су у електронском облику у електронско сандуче на порталу еУправа, дана 14.11.2023. године.

Пореским обвезницима физичким лицима која немају електронско сандуче на порталу еУправа решења ће бити достављена у папиру, на адресу места пребивалишта пореског обвезника.

Решења о утврђеном порезу на регистровано оружје за 2023. годину биће предата пошти, дана 29.11.2023. године.

Датум предаје решења пошти на уручење јединствен је за све пореске обвезнике на територији Републике Србије и биће назначен на решењу, саопштила је Пореска управа.

ТопПрес/ Извор: Танјуг