Нова скала опорезивања возила је усвојена и примењиваће се од 1. јануара, а јефтинији порез приликом регистрације односи се само на возила старости од пет до 20 година, са запремином мотора преко 2.000 кубика, изјавила је данас државна секретарка Министарства финансија Славица Савичић.

Опорезивање моторних возила приликом регистрације од почетка следеће године ће се обрачунавати по годишту, а не по кубикажи, а Савичић је рекла да ће, према неким анализама, нове скале важити за око 60.000 возила.

„Јефтинији порез ће се, приликом регистрације, плаћати за возила старости од пет до 20 година, која имају радну запремину мотора више од 2.000 кубика“, објаснила је Савичић гостујући на РТС-у.
Додала је да ће сви они који су овој групи имати користи, а да ће они који су до сада плаћали највећи порез за возила преко 3.000 кубика, овим изменама, имати највећи бенефит. Када је реч о умањењу, Савичић је казала да се до сада порез плаћао према кубикажи и старости, а да се овом корекцијом долази до мањих намета, јер се порез умањује за одређени проценат. Тако ће, уместо умањења од 40 одсто, колико је било до сада, они који имају аутомобил стар од 10 до 20 година имати попуст од 65 одсто.

Они који су возили аутомобил старости од осам до 10 година имаће 40 одсто уместо 25 одсто умањења, колико је било до сада, а за возила стара од пет до осам година предвиђен је попуст од 25 одсто уместо досадашњих 15 одсто.
За возила стара више од 20 година умањење није мењано, те ће оно и даље бити 80 одсто. Савичић је истакла да за возила старија од 20 година нема олакшица и да ће се порез на њих плаћати као и до сада, због, како каже, еколошких разлога, али и опште безбедности на путевима Србије.

„Овде се ишло на варијанту да возила старија од 20 година остану на истом нивоу и да немамо никакво умањење, имајући у виду и еколошке разлоге. Са друге стране, овде се водило рачуна и о безбедности на путевима. Покушали смо и те аспекте да сагледамо, да дамо умањење људима који су до сад имали велике обавезе по том основу, а да се с друге стране води рачуна и о екологији и о безбедности“, рекла је Савичић.
Истакла је да се због тога и не очекује већи увоз старијих аутомобила из иностранства.

Када су у питању хибридна и електрична возила представница Министарства финансија каже да се са радом на овом проблему кренуло још 2019. године, и да су у претходном периоду ова возила потпуно ослобођена пореза.
Рекла је да је министарство увек спремно да размотри све иницијативе које се односе на порезе, те да ће и у овој области наставити да се разматрају различите опције, како би се пронашла права мера да сви буду задовољни.
Закон је у петак усвојен у Скупштини Србије, а његова примена почиње од 1. јануара наредне године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг