Грађани који купују половни мотоцикл, аутомобил, камион или неко друго моторно возило од 31. марта могу сами да обрачуњу и плате порез на пренос апсолутних права и то на порталу Плати, не мора више да се иде у други град или општину.

Адреса за плаћање је https://plati.euprava.gov.rs/#/ а Пореска управа обавештава да купац неког возила од другог физичког лица, у четири једноставна корака, након уноса личних података и података са саобраћајне дозволе, добија износ пореза који може одмах да плати на порталу путем картице, или е-банкингом односно скенирањем QР кода. Могуће је, осим тога, наводе у ПУ, одштампати уплатницу и обавезу измирити на шалтеру поште или банке.

Нова услуга омогућена је изменама Закона о порезима на имовину које су у примени од 31. марта 2022. и којима је укинут један корак у поступку купопродаје.

„Грађани приликом купопродаје од физичког лица више не долазе у Пореску управу како би прибавили решење о висини пореза већ порез могу да обрачунају и плате електронски, на порталу Плати. Након овере потписа на уговору код јавних бележника, купац може отићи право на шалтер МУП-а, како би поднео захтев за нову саобраћајну дозволу”, наводи се на сајту ПУ.

За плаћање пореза није потребно регистровати се на Порталу еУправа, већ је довољно само унети податке као што су ЈМБГ, адреса и три податка са саобраћајне дозволе. Грађани који још нису почели да користе електронске услуге и портал Плати, попуњене уплатнице могу да добију на шалтерима МУП-а, Пореске управе и Поште.

Ова услуга је доступна само код купопродаје између два физичка лица, која нису обвезници ПДВ, осим за преносе права на возилима за која се може остварити пореско ослобођење као што су амбулантно возило, путничко возило за обуку кандидата за возаче са уграђеним дуплим ножним командама, путничко возило регистровано за такси делатност и путничко возило за “рент а цар”.

Пореска управа истиче да ће и убудуће решењем утврђивати порез на пренос апсолутних права на половним моторним возилима између правних лица, односно између правног и физичког лица, као и порез на наслеђе и поклон.

Ослобађање пореза на пренос за ауто-школе, такси превознике, „rent a car“ возила и возила хитне помоћи, Пореска управа ће утврђивати као и до сада.

ТопПрес/ Извор: Данас