Две светски познате и признате компаније за производњу ауто-делова – шпанска „Текнија“ и кинески „Јанфенг“ – у слободној зони „Шумадија“ надомак Крагујевца су изградиле своје фабрике у којима ће запослити чак 1.100 радника.

На око 5.500 квадратних метара, под кровом се недавно нашла и фабрика шпанског добављача компаније „Фијат-Крајслер аутомобили“, као и фабрике аутомобила поменуте групације у Крагујевцу. Ускоро ће почети инсталирање најмодерније опреме, па се старт серијске производње, са првих 100 радника, очекује почетком наредне године. „Текнија“ ће, иначе, у слободној зони „Шумадија“ запослити укупно 300 људи.

Кинези су запосели око 20.000 квадратних метара и серијску производњу започињу већ наредног месеца. Као глобални лидер у изради аутомобилских ентеријера, у Крагујевцу ће испрва запослити 200 људи и тај број ће постепено повећавати – до најављених 800. О томе колико је ово велика и престижна инвестиција, сведочи и чињеница да ће се управо у срцу Шумадије правити компоненте које се уграђују у унутрашњост „Мерцедесових“ аутомобила високе класе.

„Јанфенг“ је изградио 110 фабрика у двадесетак земаља и ангажује више од 32.000 радника. Стручњаци ове компаније сами дизајнирају, развијају и производе делове за аутомобиле, а погони су им опремљене најсавременијом опремом.

– Овим инвеститорима смо понудили потпуно опремљене локације у Зони и, потом смо интензивно сарађивали при реализацији њихових инвестиција – каже градоначелник Радомир Николић, и наглашава да су сви они који су овде почели бизнис задовољни пословном климом и обученошћу радника у Крагујевцу и околини.

Инвеститорима већ тесно

С обзиром на најаве да је за изградњу фабрика у Крагујевцу заинтересовано још неколико познатих светских компанија из металског комлекса, које у свом производном процесу користе најсавременију ИТ технологију, одборници Скупштине града су крајем прошлог месеца одлучили да слободна зона „Шумадија“ буде проширена за још пет хектара. Биће опремљена и радна зона „Феникс“, те Корман поље.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, М. Ђошовић