foto-pixabay.comfoto-pixabay.com

Нова накнада за изолацију зграда од августа ће утицати на повећање рачуна за струју, гориво и гас. Гас ће бити скупљи за 0,15 динара по кубику, струја 0,015 динара по киловат-сату, а очекује се и поскупљење горива за 0,15 динара по литру.

Јавно предузеће „Србијагас“ обавестило потрошšаче да им са јулским рачунима за гас почиње обрачун нове накнаде за унапређење енергетске ефикасности од 0,15 динара по кубику, која ће се усклађивати једном годиšње, а новац који ће ићи директно у буџžет дрžжаве биће искоришћен за замену врата и прозора у зградама и бољу топлотну изолацију, као и за улагање у грејне котлове, преноси „Политика“.

Наводи се да је Законом о накнадама за коришšћење јавних добара предвиђено да овај намет плаћају и сви који трошšе струју, па ће тако јулски рачуни за електричну енергију бити увећани за 0,015 динара по киловат-сату електричне енергије, а повећању енергетске ефикасности мораће да допринесу и возачи тако šто ће на сваки литар бензина, дизела или ауто-гаса плаћати накнаду од 0,15 динара.

„Политика“ наводи да ће накнаду од 0,15 динара плаћати и потрошšачи ложž-уља.

ТопПрес/ Извор: Политика, Танјуг