. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Свим студентима који студирају по старом наставном програму треба продужити рок студирања на свим нивоима, а такво мишљење ће Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво упутити Министарству просвете.

Већина чланова одбора подржала је захтев студената који студирају по старом наставном програму у вези са продужењем рока, али су поједини упозорили да то није у складу са европском праксом.

“- Цео систем образовања претварамо у маратон. Само је питање издржљивости. Не кривим студенте већ универзитете. Увек сам склон да изађем студентима у сусрет, гласаћу „за“, али гласам мало против својих убеђења као наставника. Ако студент није могао да заврши факултет, онда професор треба да разговара са њим и види о чему се ради – рекао је Жарко Кораћ из ЛДП-а.

Он сматра да универзитетима треба да се упути молба да разговарају са студентима о томе.Марија Јањушевић из Двери дала је подршку студентима уз констатацију да “не треба да се сломи на њима оно што се дешавало у образовању од 2000-те године”.

– “Болоња је на неспретан начин овде уведена. Ми се са закондавством вечито нешто јуримо и усклађујемо. Надам се да ћете дати подршку студентима и да ће то Министарство просвете спровести – рекла је Јањушевић.

Нема аргумената за другачију одлуку, сматра Милена Бићанин из СДПС, међутим, негодује јер се због тога не шаље добра порука.

“- Мислим да би било непедагошки да пошаљемо поруку да је одлично студирати цео живот. Ако такву поруку пошаљемо, …оставићу три тачке” – рекла је Бићанин.Став ДЈБ је био да јесте да се продужавањем рока студентима улази у зону која није правно регуларна, каже Ратко Јанков, и додаје да ће гласати „за“, условљавајући подршку евиденцијом студената и анализом факултета.

– “Ми залазимо у осетљиву област. Дајемо право студентима да бесконачно студирају. Треба направити анализу на којим је то факултетима, који су то предмети како би држава неким додатним ангажманима могла да помогне студентима – рекао је он.

Посланик СНС Марко Атлагић је подржао студенте рекавши да није реч о лошим студентима и да неки од њих већ раде, те да су се остварили у свом послу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг