Топола – Мештани села Липовац надомак Тополе око 20 година нису имали аутобус који би их превезао до Тополе. Због тога су и  ђаци из овог села до прве школе морали у село Бања где су похађали наставу од петог до осмог разреда а онда би средње образовање настављали у суседној општини Аранђеловац.

„Последњих година је аутобус ишао у Тополу када сам ја био ђак. Како је нашој школи у Тополи сваки ђак битан морали смо да организујемо превоз ђака, пре свега да би наша деца ишла у школу на територији своје општине а не у суседну као што је то било раније“, рекао је председник МЗ Раша Аврамовић.

Село Липовац је повезано са суседном општином Аранђеловац редовним аутобусима, с тога су ђаци одлазили ка овој општини, што је створило мањак ђака у Тополској општини.

„Нама је опадао број ђака, а деца из Липовца су ишла у Бању и Аранђеловац у школу јер су имали превоз. Морали смо да предузмемо нешто како би ту праксу променили. Није лако јер у породицама где има више деце када старије крене у једну школу тешко је натерати исту породицу да млађе дете пошаље у Тополу али у разговору са мештанима успели смо да то преокренемо. До ове године ту децу смо аутом превозили од Липовца до школе, сада их хвала Богу има више не може аутом и кренуо је аутобус. Родитељима смо обећали помоћ, плаћање превоза као и помоћ при куповини књига како би их стимулисали да њихова деца иду у Тополу у школу“, изјавио је председник СО Топола Драган Јовановић.

ТопПрес