Фото: ТопПрес

Заинтересовани послодавци могу до понедељка, 15. јануара да се пријаве за реализацију дуалног модела образовања за неки од 83 образовна профила који су у понуди за наредну, школску 2024/2025. годину.

Како је раније појаснила руководилац Центра за едукацију и дуално образовање Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић, послодавци потребе за ученицима исказују путем специјализованог веб портала дуалног образовања, portal.dualnoobrazovanje.rs.

Према њеним речима, међу образовним профилима се налази и 10 нових, а као они за којима постоји велика потреба на тржишту рада издвајају се возач моторних возила, техничар електронике и аутоматике, електротехничар за електронику на возилима.

Влада Србије је пре недељу дана усвојила уредбу којом ће ученицима који се определе за дефицитарна занимања бити омогућено да им за све три године школовања, поред законом прописане накнаде за учење кроз рад у нето висини од најмање 70 одсто минималне цене рада по сату, из буџета Србије буде исплаћено по још 5.000 динара месечно, у трајању од по девет месеци годишње.

ТопПрес/  Извор: Танјуг