Постигнут договор о цени, малинари одустали од штрајка глађу

Постигнут договор о цени, малинари одустали од штрајка глађу

Малинари данас одустали од штрајка глађу, јер је постигнут договор да се цена подигне за најмање 10 до 15 динара за све сорте малина.

Председника Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић истакао је да је Министраство пољопривреде стало иза пољоприведног произвођача.

„Одустали смо од штрајка, имали смо цене од 145 динара на хладњачи и од 140 динара на терену и заказали смо били штрајк глађу. Министарство пољопривреде је било медијатор и организатор састанак у Пожеги са највећим купцем малине – ’Станић доо’“, рекао је Радовић Тањугу.

Према његовим речима малинари су имали три захтева која ће бити испуњена: да не дође до селекције по ценама нити по датумима, тако да ће малина бити плаћена од почетка до краја по крањој цени, затим да нема класирања на нивоу целог откупа пошто су то обављали нестручни људи, као и да се повећа цена малине.

Радовић је објаснио да је представник „Станић доо“ истакао да не може одмах да подигне цену, али је најавио да ће коначне цене бити познате наредне недеље, као и да ће минимално цена бити повећана за 10 до 15 динара.

Министар: Око цене малине држава не може ништа

„Станић доо“ је саопштио да има разумевање због честих падавина, тако да су хладњаче тог предузећа сав досадашњи род примиле као прву класу малине, кажу у Асоцијацији.

„То ће бити минималне цене са трендом раста, у складу са потражњом и понудом“, изјавио је Радовић и упозорио да Асоцијација не одустаје од аконтне (почетне) цене од 1,45 евра по килограму.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI