Влада Србије постигла је данас договор са удружењем „Стиг“ из Пожаревца и групом грађана „Јужни Банат“, потврђено је Танјугу у влади и тим удружењима.

Најављено је и да ће чланови ових удружења прекинути са блокадама путева.

Према финалном договору који је парафирала Влада Србије, коначна цена сунцокрета ка пољопривредним произвођачима износи 73 динара по килограму, а исплата је договорена до 15. октобра текуће године.

Истим договором, ограничена је маржа посредника на максимум 2,6 динара, док трошак транспорта робе од откупног места до уљаре, сносе саме уљаре.

Што се тиче горива, подстицај у наредном периоду износиће 20 динара по литри, за 50 литара по хектару, док ће се премија за млеко за један квартал у 2022. години повећати на 15 динара.

Додатно, Влада се обавезала да у наредном периоду, у вези са креирањем мера у сектору сточарства, разговара са сточарима.

Истим документом, пољопривредницима је обезбеђен мораторијум на кредите у периоду од 12 месеци.

Из Владе Србије за Танјуг је речено да су задовољни успешним завршетком преговора, као и да су очекивали овакав сценарио, с обзиром на то да је током јучерашњег састанка постигнут висок степен сагласја.

Наводе да им је драго да су удружења „Стиг“ и „Јужни Банат“ показали висок степен толеранције, разумевања и солидарности, имајући у виду тешку недељу која је пред Србијом, и да су разумели колико је за Србију важно очување унутрашњег мира и стабилности.

Један од учесника протеста, пољопривредник Иван Адамов, рекао је за Танјуг да ће због постигнутог договора пољопривредници прекинути са блокадом путева у Панчеву.

„Сада скроз повлачимо тракторе из Панчева и идемо кућама. Дошло је време да се вратимо својим домовима и пословима“, казао је Адамов.

Брнабић: Влада може да помогне, али не може да гарантује цене

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да влада може да помогне пољопривредницима, али да не може да гарантује цене производа и да се меша у тржиште, јер би то уништило привреду и буџет.

„Мени се чини да смо можда близу договора, да смо много ближе него јуче ујутро када је почео састаанак који је трајао девет сати. Ја сам била у влади до око један ујутру, разговарали смо телефоном с пољопривредницвима, гледали смо шта још можемо да урадимо, зато што влади заиста јесте у интересу да се нађе договор који мора да буде компромис. Не може ‘ово су наши захтеви, узмите или оставите’. Морамо да нађемо средину и зато сам јуче рекла да не излазимо доавде док не разумете и ви нашу позицију“, изјавила је она за ТВ Пинк.

Додала је да су захтеви пољпривредника изузетно амбициозни, а то је откупна цена сунцокрета од 700 евра по тони, док је у Хрватској она 520, а у Бугарској 535 евра.

Премијерка је рекла да представници Иницијативе за спас пољопривредника Србије јутрос нису прихватили предлог владе.

„Влада не може да гарантује откупне цене ничега. Ми на то не смемо да утичемо, зато што не смемео да отварамо ту пандорину кутију, јер онда могу да почну да долазе сви који нешто производе у Србији да и њима гаранутејете неку откупну цену која ће им обезбедити неки приход, без обзира на тржиште и њихову конкурентност. Тиме пада читава конкурентност, разваљујемо нашу привреду и буџет“, истакла је она.

Истакла је како је не занимају политиканти попут Саве Манојловића, нити међу пољопривредницима који постављају услове само зато да би били одбијени и на томе направили политичку каријеру.

„Са друге стране ту има неверовано поштених, добрих, вредних људи и мени је била велика част да седим на састанку с њима, да чујем њихову муку и да разумем шта треба уредити у будухцности“, навела је.

Брнабићева је поновила да мора да сачува буџет и јединство у Србији, јер су јуче почели преговори о минималној цени рада, а чека нас тешка недеља у којој ће председник Александар Вучић у Бриселу имати разговоре са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтембергом, представником САД за западни Балкан Габријелом Ескобаром и Аљбином Куртијем.

Влада Србије отворена за даље преговоре

Преговори Владе Србије са пољопривредницима трају, а представници владе су и данас ту за финализацију договора, речено је Танјугу у влади.

Према информацијама Танјуга, у влади понављају да је читав тим на челу са премијерком Аном Брнабић и данас у Влади, те да су њихова врата широм отворена за пољопривреднике и да очекују наставак преговора.

Речено је да је у досадашњим разговорима постигнут изузетно висок степен сагласја две стране и да се надају да ће преговоре успешно привести крају и на задовољство свих.

Танјуг сазнаје да је Удружење Иницијатива за опстанак пољопривредника јутрос одбило предлог владе, који им је послат у току ноћи, а према коме би цена сунцокрета била 70 динара по килограму.

Речено је да је предлог укључивао подстицај од 20 динара по литру горива за 80 литара по хектару, као и премију за млеко за наредни квартал од 15 динара по литру.

ТопПрес/ Извор: Танјуг