„Током 2020. године полиција је открила и процесуирала око 200.000 прекршаја некоришћења појаса у возилима“, изјавио је мајор саобраћајне полиције Владимир Вида.

Он је за ТВ Пинк рекао да 60 одсто смртно страдалих у аутомобилима, нису користили појасеве.

Додао је да годишње у саобраћају смртно страда више од 100 људи и оценио да би велики број њих био спашен да су били везани.

Он је истакао да око 85 одсто људи у вожњи користи појасеве на предњим седиштима, али на седиштима позади је тек око 20 посто везаних.

Вида је рекао да 51,3 одсто родитеља превози децу у аутомобилима на нерегуларан начин.

Он је апеловало да се поштују прописи и да се људи у саобраћају понашају одговорно, и због себе и због других, и најавио да ће саобраћајна полиција наставити да инсистира на провери да ли се сигурносни појасеви везују.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић рекао је да је појас основни систем заштите, и да други системи, као ваздушни јастук адекватно штите у комбинацији са везаним појасом.

Он је рекао да су се трендови променили и да сада око 60 одсто деце смртно страда као путници у возилу, док су раније страдали као пешаци.

Нагласио је да тек 62 одсто родитеља користи седиште за децу у аутомобилима, и додао да постоји доста неправилног коришћења.

Он је апеловао на свест родитеља да без изговора користе прописана дечја седишта, а касније и појас, јер је то једини начин да се дете у аутомобилу заштити.

ТопПрес/ Извор: Танјуг