Горњи Милановац – Дејан Томашевић могао би, уколико му Александар Вучић да поверење, бити први министар у Влади Србије пореклом из Таковског краја и Рудничко – таковске нахије! А ако је иједан део Србије то заслужио онда је то Рудничко-таковска нахија у чијим недрима је створена Србија оваква какву данас познајемо.

И никада се није отимала за функције, али део славне историје и земље српске има свог кандидата и човека чије име је златним словима уписано у светску и српску историју кошарке. Два пута са својим саборцима подигао је заставу на кров света и три пута развио победнички барјак на европском континенту. Томашевић је данас уважени грађанин света, али пре свега Такова и Србије.

,,Не знам ко би таквој величини могао бити противкандидат. Не поценијем никога али он је наш Милош, а овај крај још од прошлог века није имао таквог човека за важно место у српској Влади. Поштујемо све али Дејан је кандидат чији корени су поред оног осушеног храста где се родила ова земља јунака и вредних сељака“ каже Радовин Веселиновић, мештанин ових историјских предела.

Дејан Томашевић има велику и срећну породицу, оца , мајку, супругу Јелену која му је подарила и прегршт наследника, Маринка, Мању, Миу и Матију, Фото: принтскрин

Потомак солунских ратника

Иначе, Томашевић је детињство провео у селу Лочевци са баком Милицом, из чије авлије се као на длану виде Милошев храст и славна пољана. Дуга је и славна историја ове породице. Петар Томашевић, предак, учесник је Првог српског устанка. И чукундеда по мајци гинуо је за Србију учествујући у пробоју Солунског фронта. Заувек је остао на Зејтинлику и почива под крстачом са редним бројем 778.

Своју жртву приложили су и у Другом светском рату. Наиме деда Миодраг Томашевић био је сужањ у пољским и немачким логорима.

ТопПрес/ ГЗС