Потписан Уговор о јавно-приватном партнерству за дугорочну испоруку топлотне енергије

Потписан Уговор о јавно-приватном партнерству за дугорочну испоруку топлотне енергије

Горњи Милановац – Уговор о јавно-приватном партнерству о изградњи котларнице на биомасу у Горњем Милановцу потписан је у кабинету председника општине. У име приватног партнера потписао је Мирослав Алексић, директор фирме “Еnergy construction”, која се бави производњом постројења за производњу топлотне енергије коришћењем дрвне биомасе, а у име јавних партнера – Иван Лазић испред Јавног комуналног предузећа и Дејан Ковачевић, председник општине испред локалне самоуправе.

Председник Ковачевић је истакао да је ово велики дан за општину Горњи Милановац јер ће преко 1200 корисника система јавног грејања, као и јавне установе које су на њега прикључене, прећи са мазута на биомасу, чиме се обезбеђује енергетски развој и повећав удео чисте енергије која се добија из обновљивих извора.

„Пре свега коначно решавамо вишегодишњи проблем загађења који смо имали унашем граду. Изградња једне овакве котларнице значајно ће допринети да Горњи Милановац буде лепши и чистији град. Са друге стране, сведоци смо томе шта седешава на светском тржишту и да преко ноћи можемо доћи у ситуацију да размишљамо о набавци енергената. Наше постојеће котларнице су на мазут, који је тренутно невероватно скуп, и ми цене грејања не бисмо могли да одржимо на овом нивоу да нисмо ушли у реализацију овог пројекта”, рекао је председник Ковачевић.

Фирма Energy construction из Београда, која је данас потписала уговор о јавно-приватном партнерству, лидер је у Србији у изградњи оваквих котларница и иза себе има десетак сличних постројења, попут будућег које ће бити изграђено у Горњем Милановцу.

„Задатак који је председник општине нама поставио када смо кренули у овај пројекат, био је да град има уштеде минимално од 10 до 20%. Имајући у виду да су цене енергената знатно више у односу на период када смо договарали сарадњу, са сигурношћу можемо рећи да ће грађани Горњег Милановца знатно осетити уштеду, а поред тога имати и знатно чистији град”, изјавио је Мирослав Алексић, директорфирме “Енергy цонструцтион”.

Иван Лазић, директор ЈКП Горњи Милановац, изјавио је да су се приликом потписивања овог уговора поред заштите животне средине, водили и економскиминтересом.

„Када смо кренули са припремним радовима пре неких годину дана, цена мазута је била негде око 55 динара по килограму. Данас је цена мазута 105 динара по килограму и ми са приватним партнером уговарамо цену мегават часа на износ од 54 евра. Када бисмо рачунали колико данас мегават час кошта ЈКП са мазутом, тај износ би био 115 евра – појаснио је Лазић”, рекао је Лазић.

Почетак радова на изградњи котларнице на биомасу планиран је за пролеће, како би све било спремно за предстојећу грејну сезону.

 

 

ТопПрес/ ГЗС

KOMENTARI