Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде доделила је стипендије најбољим студентима богословских факултета и академија у Србији, а уговори о стипендирању потписани су данас у Палати Србија.

Уговоре о стипендирању потписали су директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Владимир Рогановић и највиши представници традиционалних цркава и верских заједница које су поднеле пријаве на конкурс Управе – патријарх српски Порфирије, муфтија Исламске заједнице у Србији Мевлуд Дудић и изасланик београдског надбискупа Ладислава Немета велечасни Иван Полет.

Патријарх српски Порфирије је, након потписивања уговора, поручио да просвета за српску цркву, као и за друге верске заједнице, представља једну од најважнијих брига.

Навео је да богословље није само једна од наука која пружа могућност појединцу и заједници да стиче знања, да није само сабирање одређених информација о Богу и знања која се тичу верског живота, већ је богословље, како је истакао, израз искуства сусрета са живим Богом.

„Богословље је једна од најважнијих брига цркве и свих верских заједница“, поручио је патријарх Порфирије.

Догађај је организовала Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде, која континуирано опредељује средства за стипендирање студената богословских факултета и академија, а својим програмским активностима даје значајну подршку теолошком образовању.

Свечаности су присуствовали декани теолошких факултета, ректори православних средњих богословских школа, директори медреса, директор Гимназије „Паулинум“ и представници Министарства просвете.

Стипендије важе за школску годину 2023/2024. и намењене су студентима основних, мастер и докторских студија богословских факултета.

Након потписивања уговора одржаће се округли сто „Верско образовање у 21. веку – перспектива и усклађеност са системом образовања у Републици Србији“, који предвиђа разматрање питања развоја и унапређивања верског образовања у односу на прописе који уређују област образовања у Републици Србији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг