Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас уговоре са представницима више од 40 локалних самоуправа којима су на јавним конкурсима министарства одобрена средства за уклањање дивљих депонија и реализацију пројеката заштите земљишта.

Према њеним речима, уговори за санацију девастираног земљишта потписани су са 14 локалних самоуправа, које су кандидовале добре пројекте заштите земљишта где су некада била клизишта, ерозије или дивље депоније, а где би после санације требало да буду зелене површине или паркови.

„За ове намене је одвојено 100 милиона динара за 14 општина и градова са којима смо данас потписали уговоре“, рекла је за Танјуг министарка Вујовић.

Додала је да су потписани и уговори за одобрење средстава за уклањање 250 дивљих депонија и то у 34 локалне самоуправе.

„Лане смо уклонили 500 депонија а ове године је конкурсом предвиђено да се уклони још 250, чиме бисмо од 3.500 колико је процењено да их је у Србији било, очистили 750“, рекла је Ирена Вујовић.

Навела је да су се локалне самоуправе обавезале да да ће депоније уклањати у периоду од 15. јуна до 15. јула.

Као важно је истакла и то да је одвојено 20 милиона динара за камере које ће, зависно од техничких могућности, бити постављене на појединим местима са којих су уклоњене дивље депоније, како би се пратило да ли неко опет баца смеће на то место.

„Те камере ће бити повезане са софтвером и моћи ћемо у реалном времену да пратимо дешавања на њима и да у случају потребе предузмемо све неопходне мере“, нагласила је министарка.

Колико је грађанима важно уклањање дивљих депонија илустровала је податком да је путем апликације gReact, од око 3.000 пристиглих пријава, 70 одсто било усмерено управо на овај проблем.

ТопПрес/ Извор: Танјуг