У Палати Србија данас су потписани уговори за куповину сеоске куће са окућницом, за оне захтеве које је комисија одобрила 26. априла ове године, а бесповратна средства додељују се за 90 сеоских кућа за 64 породице, 13 младих пољопривредника и пољопривредница и 13 самохраних родитеља са територије читаве Србије. „За непуних годину дана оживело је више од 800 кућа у селима Србије, а интересовање је огромно, јављају се све млађи људи“, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Кркобабић је потписао тројне уговоре са градоначелницима , председницима општина, на чијим се територијама налазе куће и добитницима бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом, саопштило је Министарство за бригу о селу.

Најповољнија изабрана кућа налази се у селу Торак у општини Житиште, има 64 м2 и седам ари плаца и кошта 399 хиљада динара.

Максималан износ од 1,2 милиона динара достигле су сеоске куће у општинама Апатин, Ада и Бач, где се овог пута у селу Плавна налази и највећа сеоска кућа од 268 м2.

У општини Пирот, где су се процењене вредности кућа кретале од 800 хиљада до 1,1 милиона динара, додељена су средства за две куће, од 103 м2 у селу Блато и 75 м2 у селу Извор.

У прошлогодишњем циклусу додељена је 651 сеоска кућа са окућницом у чак 100 јединица локалних самоуправа, а са кућама које су додељене до маја ове 2022. године, број сеоских кућа у свим деловима Србије које су добиле нове станаре, прелази осам стотина.

На овај Јавни конкурс могу да се пријаве млади брачни и ванбрачни парови, самохрани родитељи и млади пољопривредници/це до 45 година живота.

Изабрана кућа може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима и њена вредност може максимално износити 1,2 милиона динара.

Средства за куповину сеоских кућа се додељују по редоследу пристиглих пријава, до утрошка 500 милиона динара – колико износе опредељена средства Министарства за бригу о селу за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2022. године.

ТопПрес/ Извор: Танјуг