Чачак – Свака мајка носи терет на леђима бринући о деци коју је родила, али терет Јелене Мијаиловић из Чачка већи је од већине других. Она је самохрана мајка три девојчице и једног дечака, а једина њихова адреса је већ годинама уназад мемљив подрум једне зграде у центру града.

Ипак, ова храбра мајка ником се није жалила, вредно ради у надници од пролећа до јесени и труди се колико може да својој деци обезбеди да не иду гладни и боси. Од примања које добијају од Центра за социјални рад плаћа кирију и рачуне.

Фото: РИНА

– Нисам никог звала, случајно се за моју муку чуло. Искрено било ме и је срамота, а са друге стране нико није дужан мојој деци да помаже, ја сам их за себе родила и борим се за њих. Али, видели су колико се мучимо многи људи па су ето рекли и новинарима, како би нам неко можда и помогао. Сада јесте баш тешко, јер до марта нема радова у надници а ми од тога живимо, прича кроз сузе Јелена за РИНУ.

Пре више од пет година остала је без мужа који је умро у 33. години и од тад се као лавица бори сама, једна девојчица оца није ни упамтила јер је имала само два месеца кад је он умро. У двадесетак квадрата подрума сместило се много туге, али и среће што имају једни друге. Јелена каже да су деца добра и немају велике прохтове, разумеју кад мама каже да се нема, али мајка борац се труди да има, да им пружи бар оно основно. У школи су редовни и добри ђаци, чисти, васпитани и уредни и то је Јеленина највећа награда.

Фото: РИНА

– Најстарија кћерка спава са братом у једном кревету, друге две девојчице на другом, а ја спавам на поду. Не желим да им сметам, да се гурамо, нек се деца мало раскомоте. Кад једно учи, ми ћутимо, кад је лепо време онда изађемо напоље, поново кроз плач прича ова намучена мајка.

Радећи годинама у надници и сама Јелена је оболела, била је у болници али је на свој лични захтев изашла јер није могла децу да остави саму.

Фото: РИНА

– Они преко дана могу сами, ту је и комшиница која их обиђе и причува, али преко ноћи не смем да их оставим. Зато сам изашла. Само ми је циљ да их видим да су одрасли, да су своји људи да знам да сам их извела на пут, све остало није важно. Борићу се и рукама и ногама да им пружим колико могу, каже она.

Сви који желе да помогну породици Мијаиловић из Чачка, могу то учинити на број +381612056417.

ТопПрес/ РИНА