Цене производа и услуга за личну потрошњу у Србији су порасле у септембру 2022. године на месечном нивоу за 1,5 посто, објавио је данас Републички завод за статистику.

У поређењу са истим месецом 2021. године, потрошацка инфлација је порасла за 14 одсто, док је у односу на децембар прошле године у просеку повећана за 11,4 посто.

Посматрано по главним групама производа и услуга, у септембру је на месечном нивоу забележен раст цена становања, воде, електричне енергије, гаса и осталих горива за 3,8 посто, услуга ресторана и хотела за 3,7 одсто, а хране и безалкохолних пића за 2,4 процента.

Опрема за стан и текуће одржавање су поскупели за 2,0 одсто, здравље за 0,6, одећа и обућа за 0,5, алкохолна пића и дуван и образовање за по 0,2 процента, а комуникације за 0,1 посто.

Пад цена су забележили рекреација и култура за 2,8 процената и транспорт за 0,3 посто.
Цене осталих производа и услуга нису се битније мењале.

Пољопривредни и рибарски производи поскупели за 35,3 одсто

Пољопривредни и рибарски производи су у августу били скупљи за 35,3 одсто у односу на август 2021. године, објавио је данас Републички завод за статистику.

Посматрано по групама производа, највеће поскупљење је забележено код жита, 53,6 одсто, затим стоке и живине, 44,4 одсто.

Гледано у односу на јул ове године, пољопривредни и рибарски производи су поскупели за 1,3 одсто, при чему је највеће поскупљење забележено код индустријског биља и износило је 10, 4 одсто.

За првих осам месеци пољопривредни и рибарски производи су поскупели за 26,6 одсто, а највећи раст цена забележен је код жита, 37,2 одсто и стоке и живине, 27,4 одсто.

ТопПрес/ Извор: Танјуг