Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ саопштио је данас да је потврђен први случај грипа у Србији у сезони 2021/2022. године, у Београду.

Како се наводи, „Батут“ је у среду у послеподневним сатима од Националне референтне лабораторије за грип и друге респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ добио потврду о првом случаја инфекције вирусом грипа типа А (Х3).

„Батут“ је навео да је као и у већини претходних сезона надзора над грипом, лабораторијска потврда вируса у ово доба године очекивана. Прошле сезоне 2020/2021. није било лабораторијске потврде инфекције вирусом грипа.

Најефикаснија мера превенције у циљу спречавања инфекције вирусом грипа је вакцинација. Вакцина против грипа је најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа.

Поред вакцинације препоручују се и опште мере превенције: избегавање блиских контаката са оболелим особама, хигијена дисајних путева, проветравање просторија, избегавање боравка у затвореним просторима где се налази велики број људи.

Уколико особа има благи облик болести препоручује се симптоматска терапија која подразумева мировање, надокнаду течности, употребу лекова за снижење повишене телесне температуре), а употреба антивирусних лекова спроводи се само по препоруци лекара, навео је „Батут“ и додао да антибиотици нису делотворни у лечењу грипа.

ТопПрес/ Извор: ФоНет