Повећање акциза: Цигарете скупље, нафти мере цену

Повећање акциза: Цигарете скупље, нафти мере цену

Усклађивање акциза први ће осетити пушачи, а да ли ће нафташи раст државних захватања прелити на возаче још није сигурно. Од прекосутра паклице ће поскупети у просеку за 10 динара, јер је овог месеца намет на дуван повећан за 1,5 динара.

Извесно је да ће цене мењати сви домаћи произвођачи дувана, а ново усклађивање по акцизном календару очекује се средином године. Према акцизном календару, у периоду од 2017. до 2020. године, сваког јуна и јануара специфична акциза за цигарета расте за 1,5 динара. Са овим повећањем, државни део сваке паклице само уместо досадашњих 68,5 динара износиће 70 динара. Уз ову, на цену цигарета зарачунава се и пропорционална акциза од 33 одсто цене, а на све то ваља додати и ПДВ.

– Повећање акцизе од 1,5 динара не значи толико повећање трошка – кађу дуванџије. – То сваки пут повећа цену паклице за шест до седам динара. Јер, са растом цене паклице расте и пропорционална акциза, која чини 33 одсто, а са тим већи је и трошак за порез на додату вредност.

Тако ће „пал мал“ и ЛМ коштати 260 динара, „бонд“ ће бити 10 динара јефтинији, а за „лаки“ ће бити потребно 280 и 290 динара. Паклица „марлбора“ биће 340 динара, „марлборо тач“ од 300 до 310, а „парламент“ 380 динара.

У складу са Законом о акцизама, Влада Србије је објавила нове динарске износе акциза усклађене са растом потрошачких цена у 2018. години. Државно захватање по литру бензина је повећано за динар, а на дизелу за 1,13 динара. Нафташи још нису направили рачуницу на основу које би одлучили да ли ће нове акцизе укалкулисати у своје ценовнике или не.

– Повећање државних намета на гориво не значи аутоматски да ће на пумпама за тај износ доћи до поскупљења – каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије. – То усклађивање је нови трошак нафтних компанија према држави. Толико више ће плаћати држави од 1. фебруара.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости

KOMENTARI