Горњи Милановац – У нижим деловима планине Рудник, у самој варошици, недалеко од пута који Рудник спаја са Тополом, у последње време виђене су на неколико места лисице што поједини становници, како кажу, пре нису имали прилике да уоче.

Овај предатор није опасан по људе и људи уопште не треба да се плаше, наводе пак из локалног ловачког удружења.

Поједини „викендаши“ истичу да су лисице последњих 10-ак дана видјали на неколико локација, скоро свим у близини самог центра варошице, како претрчавају пут и да су помислили да „јуре“ овце, јагњад и друге домаће животиње.

„Јасно нам је и логично да су у шуми која је ипак на 2-3 километра од места где смо их затекли. Али, ово је баш уз пут, јако ниско и далеко од шуме“, навела је једна „викендашица“.

Становница Рудника која се налази на неких стотинак метара од регионалног пута Рудник – Топола, на локалном путу који даље води према врху планине каже да лисице није лично видела, али да је од првог суседа чула да му се домаће животиње „чудно узврпоље ноћу“, што готово никада раније није био случај.

„Комшија има три пса и они баш изражено и несвојствено лају. И сам каже да је највероватније да пролазе неке дивље животиње па се његове уплаше и тако лавежом ’оглашавају’. А кокошке које има су затворене ноћу“, навела је она за Глас западне Србије.

Ипак, добар познавалац дивљих животиња и члан локалног удружења ловаца са Рудника Драган Хрњаковић каже да то ипак није тако неуобичајена појава за ово доба године и да нема места паници.

„Лисице нису опасне за људе и нема разлога за панику и страх. Оне беже од људи и нападају малу кучад, пилад и кокошке, уопште живину. Битно је да људи своје домаће животиње држе затворене у неким деловима дана. Понављам, ништа претерано се не дешава да би било места паници“, уверава он.

ТопПрес/ ГЗС