Повећена откупна цена млека у односу на прошлу годину, литар на Сувобору 45 динара

Повећена откупна цена млека у односу на прошлу годину, литар на Сувобору 45 динара

Горњи Милановац – Поскупљења не јењавају, а нису заобишла ни млеко и млечне производе. Сада вам је за куповину ових намирница потребно од 20 до чак 50 одсто више новца, али произвођачи преко чијих леђа и руку све стигне до рафова кажу да од тог поскупљења још увек немају никакве користи. Стеван Ивановић из села Прањани код Горњег Милановца има фарму од десет музник крава и иако је ситуација тежа него прошле године, наставља да се бави сточарством надајући се да бољи дани за произвођаче основних животних намирница ускоро долазе.

„Тренутна цена откупа млека је 45 динара, а на ову цену нафте и ђубрива и то је мало. Оно што нас вади из незавидне ситуације јесте премија коју добијамо од државе, која је за овај први квартал исплаћена на 15 динара. Одмах је уплаћено, не жалимо се али не знамо колико ће она бити у будуће. Много се ради и само тако је могуће остварити зараду“, рекао је за РИНУ Стеван.

Да приходе не би препустио случају Стеван осигурао своје краве, па уколико се деси да нека животиња угине, сломи ногу или из неког ругог разлога не може да даје млеко осигурање овом пољопривреднику даје поврћај од 80 одсто, тако да није на губитку. Њихова роба махом има пласман на домаћем тржишту, а млеко већ дуже време предају локалној млекари из Прањана.

„Најважније нам је да имамо осигуран пласман. Успели смо да превазиђемо и јако тешку ситуацију током пандемије корона вируса када су исплате поприлично касниле, али цена се није обарала што нам је много значило. Када је завладао талас овог поскупљења, гориво је највећи трошак, па нам значи субвенционисано гориво. Једино је проблем што да би га узели морамо да пређемо 60 километара, док из Прањана стигнемо из Чачка“, истиче овај сточар.

Из Удружења за сточарство привредне коморе Србије поручују да ће на даљу цена млека и потрошњу највећи утицај имати увоз који ће покушати да се контролише, како би се што више окренули домаћој пољопривреди и помогли домаћим произвођачима.

ТопПрес/ РИНА

KOMENTARI