Поводом обележавања Светског дана воде, ЈКСП „Топола“ организује наградни ликовни конкурс

Поводом обележавања Светског дана воде, ЈКСП „Топола“ организује наградни ликовни конкурс

Топола – Поводом обележавања Светског дана воде, 22. марта 2021. године, ЈКСП „Топола“ у сарадњи са ОШ „Карађорђе“ организује наградни ликовни конкурс. Конкурс траје до 17. марта и намењен је основцима по категоријама:

I Категорија  1. и 2. разред

II Категорија 3. и 4. разред

III Категорија 5 – 8. разреда.

Свечано уручење награда обавиће се 22. марта на Светски дан воде.

Иначе, Светски дан воде се обележава од 1993. године, након одржавања Конференције УН о животној средини и развоју у Риу де Жанеиру 1992. Ова конференција, позната као „Самит Земље“ представља прекретницу на пољу заштите животне средине доношењем одважних програма и нових стратегија усмерених ка постизању укупног одрживог развоја у 21. веку.
Од 2015. године, чланице Уједињених нација су доношењем Агенде 2030 и истицањем Одрживих циљева развоја (@сдг.аwаренесс) нарочито истакле значај чисте воде и санитације у циљу 6 (#сдг6) акција за заштиту планете кроз одрживи развој.
Поред тога, проглашена је и Међународна декада акција на води за одрживи развој, 2018-2028.

„ЈКСП Топола се у својој надлежности стара о одрживом обезбеђивању квалитетне питке воде за све грађане кроз два система водоснабдевања:

1. пумпно-потисни (Врело, Кречана и Божурња) и

2. гравитациони (Јарменовачка река, Поточање и Милића поток).
Кроз овогодишњи конкурс желимо да подсетимо грађане, кроз очи наших школараца, шта вода значи нама и да подстакнемо акције на пољу неговања овог животног богатства“, саопштено је из овог предузећа.

Вода је предуслов живота, људско право и од животне важности за одрживи развој. С обзиром да 2,2 милијарде људи живи без приступа чистој води, важно је не узимати олако хидролошко богатство Србије и наше Шумадије. Само Топола има преко 50 чесми, које су веома слабо одржаване, поред којих се праве депоније, септичке јаме и које се препуштају забораву.

ТопПрес

KOMENTARI