Foto Tanjug Tanja Valic

Министарство заштите животне средине саопштило је данас да подржава и да се придружује десетој по реду акцији „Сат за нашу планету 2018“ која се спроводи у склопу глобалне иницијативе за борбу против климатских промена.

Овогодишња акција се одвија под слоганом „Повежи се са планетом“ и има за циљ да скрене пажњу на смањење биодиверзитета, односно разноликости живог света на Земљи.

Разноликост живог света на планети има директан утицај на живот свих нас, јер представља темељ здравља планете.

Због неодрживог коришћења природних ресурса, бележи се његово смањење што доводи до нестанка врста и природних станишта, наводи се у саопштењу министарства.

Имајући у виду да смо суочени са све чешћом појавом елементарних непогода које су проузроковане климатским променама насталим као последица људских активности неопходно је да у свакодневном живоу бринемо о животној средини која нас окружује променом свакодневних навика, истиче се у саопштењу.

Један од најлакших начина да смањимо еколошки отисак, односно да ублажимо утицај нашег начина живота на природу је да штедимо електричну енергију при обављању редовних активности.

Министарство заштите животне средине придружује се позиву Светске организације за природу да и друге државне и јавне институције, привредне и остале организације, као и појединци, својим активним учешћем у акцији „Сат за нашу планету“ у Србији дају допринос очувању животне средине.

Министарство заштите животне средине улаже велике напоре у решавању изазова са којима се Србија сусреће у области заштите животне средине.

Невладин сектор и грађани представљају главног партнера Министарства у стварању здравије и чистије Србије.

Министарство пружа пуну подршку напорима свих друштвених субјеката који су усмерени ка унапредјењу заштите животне средине, и активно ће учествовати у праћењу и промоцији акције „Сат за нашу планету 2018“.

„Сат за нашу планету“ највећа је светска глобална акција у којој милиони људи, као и небројене институције, компаније и многе организације, гасе светла на сат времена.

Акцију организује WWФ (Светски фонд за природу), а одржава се сваке године последње суботе у марту.

ТопПрес/ Извор: Танјуг