Позив општинама да пријаве пројекте уклањања депонија

Позив општинама да пријаве пројекте уклањања депонија

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић позвала је данас градове и општине да до 22. јуна кандидују пројекте за превенцију нелегалног одлагања и уклањање отпада, јер ће министарство за суфинансирање тих пројеката у овој години доделити 75 милиона динара, саопштено је из ресорног министарства.

Вујовић је рекла да ће средства бити додељена у максималном износу од 80 одсто оправданих трошкова, а најмање 20 одсто трошкова сносиће град или општина.

Главни критеријуми за доделу средстава биће степен општег утицаја и значај пројекта за животну средину, као и спремност пројеката.

Заинтересовани могу на интернет страници Министарства заштите животне средине и порталу е-Управа видети која им је документација потребна за конкурс.

„Позивам локалне самоуправе и градске општине које имају проблем с дивљим депонијама на својој територији, да искористе прилику и пријаве пројекте како би добиле подршку државе. Министарство је први пут расписало овакав конкурс, јер у Србији, нажалост, имамо велики број дивљих депонија, које су често у близини река или у градским зонама близу насела“, рекла је Вујовић.

Додала је да је држава одлучна да заједно са локалним самоуправама реши овај вишедеценијски проблем а овај конкурс је први корак у том смеру.

Министарка је навела да су планиране и појачане контроле, како једном очишћене и ревитализоване локације, не би поново постајале депоније.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI