Познате нове цене горива на српским пумпама, евродизел поскупео

Познате нове цене горива на српским пумпама, евродизел поскупео

Евродизел ће се од данас у 15 часова до петка 1. априла у исто време продавати по цени од 198 динара за литар, а моторни бензин европремијум БМБ 95 је задржао цену од 176,05 динара за литар, потврђено је Танјугу у Министарству трговине, туризма и телекоминикација.

У претходних седам дана је цена евро дизела износила 187,23 динара за литар, а евро премијума БМБ 95 176,05 динара за литар.

Цене се утврђују на основу механизма установљеног Уредбом Владе Србије о ограничењу висине цена деривата нафте.

По Уредби се цене ова два деривата усклађује сваког петка и објављују на сајту Министарства трговине у 15 часова и важе наредних седам дана.

Дизел скупљи због велике тражње и мањег снабдевања из Русије

Цена дизела је повећана због његовог мањка на светском тржишту, пре свега, услед смањеног снабдевања из Русије, кажу у Министарству рударства и енергетике.

Министарство енергетике је тим поводом саопштило да максималне малопродајне цене прате кретања на берзама и да је држава учинила све да заштити домаће купце.

Како је наведено, максималне цене бензина и дизела искључиво прате кретања цена на светском тржишту, а мерама које је донела држава обезбеђено је да енергената има довољно и да домаћи купци буду максимално заштићени.

Цене сирове нафте и деривата на берзама бележе стални раст, а тренутно се цена дизела због повећане тражње формира потпуно независно у односу на цену сирове нафте и бензина, објашњавају из министарства.

До скоро је цена бензина била виша од цене дизела и обе су пратиле цену сирове нафте.

То више није случај, јер постоји мањак дизела узрокован првенствено смањеним снабдевањем из Русије што утиче на раст цена овог горива.

С друге стране, потрошња бензина у Европи је мања, а европске рафинерије производе веће количине него што је европском тржишту потребно.

Прошле недеље је ситуација била другачија и дошло је до краткотрајног заустављања раста цена барела нафте и чак и пада у једном моменту, што се кратко задржало и одразило на максималне цене бензина и дизела у Србији које су објављене прошле недеље.

Снабдевање нафтним дериватима у Србији је стабилно, обезбеђене су довољне количине енергената, а држава је донела и мере којима се ублажава утицај кретања цена на светским берзама на домаће тржиште, поручују из Министарства енергетике.

У том циљу смањене су акцизе на гориво и донета Уредба о ограничењу висине цена деривата нафте.

Уредбом је ограничена максимална малопродајна цена горива, али која не ограничава компаније да ако набаве енергенте по повољнијим условима, гориво могу продавати и по нижој цени од максималне цене прописане Уредбом.

Додатно, овим прописом цена горива за пољопривреднике ограничена је на 179 динара за литар, чиме је обезбеђено да има довољно енергената за пролећне пољопривредне радове, по повољнијим ценама, наводе из министарства.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI