Прави мед за дечије клинике

Прави мед за дечије клинике

Савез пчеларских организација Србије донирао је данас 500 килограма меда педијатријским клиникама у Новом Саду, Београду и Нишу, као и организацију НУРДОР, а церемонији у Ботаничкој башти присуствовала је и премијерка Србије Ана Брнабић, која је захвалила лекарима дечјих клиника на бризи о најмлађима у години пандемије корона вируса.

Без пчела нема живота, оценио је председник Савеза Родољуб Живановић, који наводи да сваки трећи залогај исхране добијамо директно од пчела, а сваки други индиректно.

Када би пчеле нестале за три до четири дана би се пореметио ланац исхране. Једна кошница доприноси привреди са 1.200 евра, а пчелари од ње имају 1,5 евра, рекао је Живановић и истакао да му је задовољство што данас донирају пола тоне правог меда дечијим клиникама и Нурдору.

Живановић је рекао да држава сваке године даје седам милиона евра за пчеларство, па пчелари могу добити до 20.000 евра за набавку опреме.

Председница Управног одбора Нурдор Јоланд Корора је рекла је да је мед храна и лек и 100 килограма чистог меда је значајно за то удружење, најављујући да ће он бити подељен између пет Родитељских кућа.

Заменик директора Института за мајку и дете Владимир Вукомановић рекао је да се деца и пчеле стално пореде – паметан као пчелица, али наводи да захваљујући незагађеној животној средини деца одрастају у здраве особе, а пчеле праве квалитетан мед.

Брнабић је захвалила пчеларима на донацији који су уручили, али и лекарима педијатријских клиника за бригу коју су показивали према деци у скоро две тешке године пандемије корона вируса.

Премијерка је казала да је дошла како би показала солидарност, али и да би се у име целе Владе захвалила пчеларима, али још више педијатрисјким установама и удружењима које се баве децом и помажу им.

„Хвала вам за све што сте урадили током тешке 2020. године и и даље тешке 2021. године, што сте се борили и често изборили сами, док смо се ми остали борили против вируса корона“, казала је Брнабић обраћајући се представницима предијатријских установа.

Премијерка је истакла да они раде тежак, одговоран, али и веома емотиван посао, за који су потребни посебни људи.

Брнабић је честитала и Савезу пчеларских организација Србије Дан пчела, а ускоро и 124 рођендан за шта је додала да то говори о традицији пчеларства у Србији.

По 100 килограма меда уручено је дечијим клиникама КЦ Војводине и КЦ Ниша, Институту за мајку и дете и Тиршовој, као и Нурдору.

ТопПрес/  Извор: ФоНет, Танјуг

KOMENTARI