Foto-ilustracija: Profimedia/AlamyFoto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Нови Правилник о безбедости дечјих игралишта биће готов до 25. маја, а за повреду детета на тим местима одговорност ће убудуће сносити власник игралишта, што су најчешће локалне самоуправе.

У Србији тренутно не постоји пропис којим се детаљно дефинише каква опрема на игралиштима за децу мора да постоји, каже за Танјуг помоћник министра привреде Александар Старчевић, и додаје да је та област до сада била регулисана Законом о безбедности производа.

Зато је, наводи Старчевић, овим правилником тачно одређено место где могу да се налазе дечија игралишта, садржај информативне табле на улазу, вегетација, односно биљке које се налазе на њима, али и евентуално постављање ограда уколико се ради о зонама у близини саобраћајница.

„Нови Правилник о дечјим игралиштима ову област потпуно уређује, а то значи да ће нова игралишта бити у складу са највишим европским стандардима“, истиче Старчевић.

Када Правилник буде усвојен, што се очекује у јуну, а након јавних расправа које ће се одржати од 10. до 25. маја у Зрењанину, Крагујевцу, Ужицу и Београду, опрема на игралиштима мораће да буде од природних материјала у комбинацији са пластиком, а справе за игру неће смети да буду више од три метра.

Нова правила подједнако важе и за игралишта која су већ у употреби, наглашава Старчевић.

Она ће, додаје он, бити преуређена по новим стандардима, а предвиђен је прелазни период од две до пет година да се она модернизују.

Старчевић указује да су удружења родитеља највише сугерисала Министарству привреде да је један од највећих проблема на игралиштима то што је тешко утврдити ко је одговоран уколико се дете повреди.

„Одговорност за повреду детета од сада ће сносити искључиво власник игралишта“, подвлачи Старчевић.

Након што овај документ и званично ступи на снагу, у министарству за Танјуг најављују да ће посебним документима бити регулисана и безбедност у дечјим играоницама, забавним парковима и спортским игралиштима на отвореном.

„Нисмо хтели да то све регулишемо једним свеобухватним правилником, већ ћемо сваку од тих области регулисати посебно. Процене су да нам је потребно шест месеци од формирања радне групе до новог правилника“, закључује Старчевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг