Српска православна црква данас прославља празник Света три Јерарха, који се празнује заједнички у славу светитеља Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог.

Сваки од три Јерарха: Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти имају свој посебан дан празновања, а у 11. веку, за време цара Алексија Комнина, донета је одлука да ова три велика светитеља имају и заједнички празник.

Према предању, постојала је расправа у народу који од тројице светитеља је највећи. Епископ евхаитски Јован је имао визију у сну: јавили су му се сваки од ова три светитеља заједно.

„Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно… нити има међу нама првог ни другог“, рекоше му Јерарси у сну.

Још су га посаветовали да им напише заједничку службу и да им се одреди заједнички дан празника.

У српским крајевима поменути свеци се сматрају заштитницима људи и животиња од мраза, хладних и злих ветрова. По томе какви ветрови дувају тог дана, прогнозира се какво ће време у току године бити.

Верује се да ће година бити добра и богата уколико дува јужни ветар, а да „северац“ доноси лошу годину с хладним временом.

Источни ветар доноси несташице, а западни изобиље рибе и млека.

Данашњи дан треба прославити у весељу, миру и слози – обичај је да се засвирају фруле и да се верници веселе на овај велики празник. Ове године, празник пада у петак, па на овај дан треба постити.

 

ТопПрес/ ГЗС