На Међународни дан биодиверзитета светска организација за заштиту природе WWF упозорава на драматичан пад биоразноврсности у свету. Треба одмах предузети конкретне мере како бисмо прве позитивне резултате могли да видимо већ за неколико година.

Пре пола године усвојен је Глобални оквир за биодиверзитет Кунминг-Монтреал, којим се свет обвезао на заустављање и поништавање губитка биодиверзитета до 2030 године. Упркос тој вести коју смо очекивали дуги низ година, горак укус данашњем слављу ипак дају научни подаци. Према WWF-овом последњем Извештају о стању планете, популације дивљих врстау просеку су мање за 69%од 1970. године,а посебно се истичу популације слатководних врста које су смањене за 83%.

„Сада када имамо глобални споразум, потребна је хитна акција! Не смемо да дозволимо да се понови ситуација с климатским париским договором, који је годинама чекао да би се почело са реализацијом. Наука је јасна, стање природе озбиљно је нарушено, а доносиоци одлука морају што пре да уврсте заштиту природе у приоритетне теме“, истичеАлександра Угарковић, сарадник за комуникације у WWF Адрији.

Биоразноврсност је мрежа живота на земљи. Чак 80% људи који живе у руралним подручјима у земљама у развоју ослања се на традиционалне биљне лекове за основне здравствене потребе. Више од 70% природних површина пренамењено је у обрадиве површине. На глобалном нивоу, бацимо чак 40% хране, коју смо произвели на овим обрадивим површинама и тако показујемо да смо узалуд уништили мрежу живота на том подручју.

„Губитак биодиверзитета је велика претња за све нас – појединачно и на нивоу држава. Посебно треба истаћи пословни сектор који сноси повећи део кривице и време је да се укључи у заустављање уништавања биолошке разноврсности. Заједно с владама, они треба да осигурају средства која ће обезбедити пуну примену Глобалног споразума и живот у складу с природом. WWF нуди експертизу и алате да помогне корпорацијама, али нам изнад свега, уз чврсту решеност, требају и конкретне мере“, додајеУгарковић.

Подсетимо, пре нешто више од десет година WWF-ов Извештај о стању планетепоказивао је да су популације врста смањене за око 30% у односу на 1970. годину. Данас говоримо о чак 69%! Убрзани технолошки и индустријски развој, али пре свега небрига влада, компанија па и свакога од нас појединачно довела нас је до веома забрињавајуће ситуације и зато се одмах морамо вратити природи да би и она била ту за нас.

ТопПрес/ Извор: РТВ