Пред нама тропски талас, нагло освежење и непогоде: Погледајте детаљну месечну прогнозу метеоролога Ристића

Пред нама тропски талас, нагло освежење и непогоде: Погледајте детаљну месечну прогнозу метеоролога Ристића

Метеоролог Иван Ристић за Информер.рс дао је детаљну временску прогнозу за месец јул.

Метеоролог Иван Ристић за Информер.рс истиче да ће јул бити веома топао са температурама изнад просека за ово доба године, а да нас током месеца очекује тропски талас, нагло освежење, али и временске непогоде.

Према речима метеоролога Ристића термобарички гребен, који је крајем јуна условио веома топло и спарно време изнад Апенинског и Балканског полуострва, почетком јула почеће да слаби и да се полако премешта према Пиринејском полуострву, то јест Шпанији.

– Топлотни талас се највише осетио на Сицилији, где су температуре биле и преко 40 степени Целзијуса, а због суше су избили бројни пожари. Истовремено, над западном Европом јача Азорски антициклон, који ће омогућити да серија таласа влажног и свежијег ваздуха стигне до наше земље -казао је он.

Почетак јула топао и спаран

Према Ристићевој прогнози у петак, 1. јула, у већем делу земље претежно сунчано, веома топло и спарно. Ветар слаб променљивог правца. Максимална температуре у већини места око или мало преко 35 степени Целзијуса. У суботу, 2. јула, утицај ослабљеног таласа влажног и нешто свежијег ваздуха. Током дана локални развој облачности који ће у поподневним часовима условити пљускове кише са градом, грмљавином и појачаним ветром. Ветар повремено умерен северозападни. Максимална дневна температура у мањем паду. Од недеље 3. јула па до среде 6. јула топло и спарно са доста сунчаних интервала. Понегде, уз дневни развој облачности постоје услови за пљускове кише са грмљавином. Максимална температура у том периоду биће изнад просека за месец јул и кретаће се од 30 до 35 степени Целзијуса у нижим пределима и 20 до 25 степени Целзијуса на планинама.Нагло освежење и невреме

Ристић истиче да од среде 6. јула, долази до повећања облачности тако да се у поподневним и вечерњим сатима очекују пљускови кише праћени грмљавином, градом и појачаним ветром. То је најава доласка освежења и променљивог времена које ће потрајати скоро све до половине јула.

– Од четвртка, 7. јула и наредних седам дана, очекује се серија таласа влажног и свежијег ваздуха са северозапада, који ће условити смену сунца и облака који ће донети пљускове кише са градом, грмљавином и појачаним ветром.

Максимална температура у овом периоду у осетном паду и биће око просека за месец јул и кретаће се од 25 до 30 степени Целзијуса у нижим пределима и 15 до 20 степени Целзијуса на планинама – истиче наш саговорник.

Стабилизација времена и тропски талас

Крајем друге и почетком треће декаде према речима метеоролога очекује се постепена стабилизација времена и пораст температуре са све ређом појавом пљускова кише то јест све дужим интервалима између таласа влажног ваздуха.

– То је најава топлотног таласа током треће декаде јула са максималним температурама од 35 до 40 степени Целзијуса, то јест када спољашна температура достигне или престигне нашу телесну. У недељу, 24. јула, температура понегде може прећи и 40 степени Целзијуса – каже Ристић.

Крајем јула и почетком августа јаке непогоде

Метеоролог Ристић прогнозира да се крајем јула и почетком августа очекује мање освежење које ће нам пријати након топлотног таласа средином треће декаде јула.

– Треба напоменути да се након врло високих температура могу десити јаке локалне непогоде праћене непогодама које могу нанети како штету усевима тако и људима, зато треба бити опрезан на самом крају топлотних таласа – упозорава метеоролог.

У данима са мало облака пажњу треба обратити на УВ индекс који ће бити близу својим максималним вредностима које се крећу око 10, тако да треба бити на опрезу и применити све врсте заштита наводи Ристић.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс

 

KOMENTARI