Свим мајкама са троје деце, које у радној књижици имају најмање 15 година стажа, треба доделити

националну пензију, а један од родитеља детета са сметњама у развоју мора да добије статус родитеља-хранитеља. Ово је иницијатива Савеза самосталних синдиката Београда коју су поднели премијерки Ани Брнабић и министарствима за рад и бригу о породици.

Како наглашавају у овом синдикату, општа демографска криза и пад наталитета главни су разлози због којих би, поред постојећих мера популационе политике, требало увести и нове.

„Породице са више деце у нашој земљи сусрећу се са бројним тешкоћама, па је неопходно појачати механизме заштите”, каже Драган Тодоровић, председник ССБ.

„Национална пензија се сада додељује за посебан допринос националној култури и спорту, а мајке које су родиле троје и више деце заслужују да буду сврстане у категорију оних који су, такође, дали једну врсту посебног доприноса својој земљ”, додао је Тодоровић.

Он сматра да без овакве стимулативне одлуке за подстицај мајкама да роде више деце, Србија неће имати коме да пренесе своје наслеђе.

У ССБ наглашавају и да је неопходно изменити Закон о социјалној заштити, како би се спречило измештање малишана са посебним потребама из њихових примарних породица.

„Њима су неопходни целодневни надзор и нега, па би зато њихови родитељи требало да добију иста права као и хранитељи. Циљ допуне поменутог прописа је да деца не морају да се дају трећој особи, јер родитељи нису у могућности да брину о њима”, истиче Тодоровић.

Маме и тате, упркос својим личним компетенцијама и жељи да раде да би свом детету пружили достојанствен живот, често се у пракси суочавају са немогућношћу заснивања радног односа.

„Ако би им држава признала права из статуса хранитеља, то би било вишеструко корисно. Износ новца који се већ издваја не би у овом случају био већи, а деца би остајала у својим породицама”, сматра подносилац иницијативе.

 

ТопПрес/ Извор: Новости