Легендарни српски композитор, текстописац, хармоникаш и певач народне музике, Предраг Живковић Тозовац преминуо је ноћас у 85. години на Војно-медицинској академији у Београду.

Популарни Тозовац је према мишљењу стручне јавности важио за једног од најбољих стваралаца и интерпретатора српске соул музике, уз Тому Здравковића, Предрага Цунета Гојковића и Василију Радојичић.

Његове песме представљају знатан део ризнице народне музике у Србији.

Сви знају хитове као што су „Тражићу љубав нову“, „Влајна“, „Јесен у мом сокаку“, „Мирјана“, „Ти си ме чекала“, „Виолино не свирај“ „Овамо Цигани“, „Очи једне жене“, „Празна чаша“, „Јеремија“ и другима.

Тозовац је рођен 22. јануара 1936. године у Краљеву.

Таленат за музику открили су његови родитељи када му је било четири године. Већ са 10 година почео је да наступа на свадбама свирајући хармонику.

У Београд је дошао на студије, али је музика била јача од жеље за стицањем дипломе економисте, па је почео да наступа са разним оркестрима.

Прве песме објавио је у новембру 1965. године, а од тада до данас снимио је преко 20 албума и 30 синглова.

Одржао је бројне концерте широм бивше Југославије, али и Европе, САД, Канаде и Аустралије.

Наступио је на бројним фестивалима попут „Београдског сабора“, „Песме лета“, „Хит параде“ и других, где је освајао престижне награде.

Поводом 60 година Радио Телевизије Србије (РТС) уручена му је награда Златни микрофон за допринос музици и успешну каријеру.

Тозовац је играо себе у филму “ И бог створи кафанску певачицу“, у режији Јована Живановића.

ТопПрес/ Извор: Танјуг