Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је могуће да дође до повећања цене струје, али да се то неће још десити и када буде кретаће се између осам и 10 посто.

Он је тиме за ТВ Пинк негирао наводе неких медија о томе да ће струја поскупети 70 одсто.

„Лажу као обично. Не кажем да неће бити повећања, између осам и 10 посто, али и грађани и инвеститори имаће и даље најнижу цену струје“, рекао је Вучић.

Он је истакао да се тиме купује будућност за предузећа и привлаче нове инвестиције, али штите и грађани.

Вучић је рекао да зато Србија издваја огромне суме за енергенте, али да су и сви системи стабилизовани.

„Може да дође до искакања, али верујем да ћемо ако сачувамо мир и стабилност на КиМ презивети зиму лаксе него други“, навео је Вучић.

Он је рекао и да ће криза тек да наступи, али да је грађани до сада суштински нису осетили, јер је све преузела држава на своја леђа.

Каже да је министар Синиша Мали обавио изуетан посао и да ће спрозум са ММФ донети додатну сигурност и кредитни рејтинг, сацувати ниво јавног дуга и курс.

Он је навео да су златне резерве са 14 тона 2012. године данас повећане на 38 тона, а нето девизне резерве 2,5 пута више него тада, као и да је надокнађено све што је почетком године потрошено.

Додао је и да је приход у буџету повећан, али да су зато расходи за енергију огромни.

У првих 10 месеци више страних инвестиција него лане

Председник Вучић је саопштио да је прилив страних директних инвестиција у првих 10 месеци 3,462 милијарде евра, што је за око седам одсто више него прошле године.

„То је невероватно, јер је ово ратна година, али то је резултат нечег завршеног раније. Да не причам о корони“, рекао је Вучић на ТВ Пинк.

Председник је напоменуо, да уз инфлацију, успевамо да одржимо и стабилност финансија, јер ће плате да расту осам одсто, пензије већ расту девет одсто, а од фебруара ће укупно 20,8 одсто бити веће пензије.

„Држимо фискалну стабилност, стопа јавног дуга неће прећи 57 одсто. А просечна стопа јавног дуга у Европи је чак 94,2. Бољи смо за готово 40 индексних поена, и људи треба да буду поносни“, рекао је Вучић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг