Председник Александар Вучић поручио је пензионерима да буду спокојни, јер пензије не само да ће бити сигурне и редовне, већ и повећане, и то, како је истакао данас за Пинк, не безначајно веће.

Такође, најавио је да ће држава тражити да се увећа минимална зарада у 2021. години и да ће помоћи послодавцима кроз увећање неопорезивог дела основице, како не би почели да отпуштају раднике.

„Верујем да ће сви бити задовољни“, додао је Вучић.

Указао је да је Србија у другом кварталу спустила незапосленост на испод 7,5 одсто, што је историјски минимум, на нивоу најразвијенијих земаља.

Каже да ће то бити званично саопштено у понедељак и да је по томе Србија први пут, и то у доба короне, изнад просека европских земаља и на нивоу оних најразвијенијих по том питању.

„Никад мање незапослених нисмо имали у историји Србије, не од деведесете прошлог века, већ од 1878. године“, рекао је Вучић, напоменувши да тада није постојала Евростат методологија.

Објашњава да се то догодило зато што су мере државе биле циљане и паметно осмишљене и направиле изузетан ефекат, како каже ММФ.

„Рекли смо људима да ће добити новац ако пријаве своје раднике и не отпусте више од 10 одсто запослених и почели су да пријављују своје раднике и они који то пре нису радили“.

Наглашава по питању пензија да пензионери могу да буду сигурни да ће пензије буду редовне и подсетио да је усвојен швајцарски модел увећања пензија на основу којег ће и бити увећане пензије.

„Надам се да ће држава моћи да помогне послодавцима бар за две трећине повећања минималца“, навео је Вучић додајући да држава, ипак, не може да удовољи „пустим сновима“ појединих послодаваца.

Подсетио је да је минималац пре седам година био 15.900 динара, а да је сада преко 30.000 динара.

Каже да Хрватска има 55.000 нових незапослених, као и да је пад БДП био већи у Србији 2008. и 2010. него сада када је корона.

Изразио је очекивање да ће ове године привредни раст Србије бити око нуле.

У региону неће да покажу стопе раста Србији, јер би то био шок

Вучић је изјавио да је Србија земља у којој нема напада на припаднике других нација, док, са друге стране, готово да не прође један месец а да неко не нападне Србе или њихову имовину у Хрватској.

“Сећате ли се да је прошао један месец да није нападнута српска имовина или српска деца и младићи, у Вуковару или другом месту у Хрватској. Када сте запамтили да је неко пребијен у Србији?”, рекао је Вучић, упитан за нападе на Србе и њихову и имовину СПЦ у региону, а поводом последњег напада на српске младиће у Вуковару.

Председник је истакао да је искрено поносан што се такве ствари у Србији не догађају, а чак и када се догоде, надлежни ухапсе виновнике, а српско друштво такав инцидент осуди.

“Цело друштво, не само део политичке јавности. Срећан сам што живимо у таквом друштву”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је разговарао са представницима хрватске мањине , о конкретним темама, те додао да ће присуствовати отварању куће Бана Јелачића, у Петроварадину, за коју је средства издвојила држава.

Вучић је додао да је Србија била популарна у делу региона, Западног Балкана и Хрватске само када се извињавала и када је економски и војно била на коленима.

“Данас, медији у региону неће да покажу стопу раста Србије, зато што би то био шок за њихове грађане, посебно у Хрватској, јер сваки дан слушају приче о председнику Србије као лудаку и ратном хушкачу. Како да кажете да је лудак бољи од нас паметних”, приметио је Вучић.

Са друге стране, каже да Немачка честита Србији на економским резултатима, додајући да та земља и даље очекује Србију на минус три, што је фантастичан резултат.

“Немачка је небо за нас, и не можемо се поредити, али честитке долазе управо оданде”, рекао је Вучић.

Додао је да Србија има мање незапослених, него око 20 земаља ЕУ.

Вучић је навео да су, по стопи БДП-а, Литванија и Финска испред нас, док осим Србије и Хрватске, ниједна земља у региону, нема предвиђања за раст БДП-а у другом кварталу.

“Имамо раст 0,4 одсто индустријске производње, у рударству, електропривреди. Морамо да јачамо грађевинарство. Мораћемо још да радимо, да се не предамо, да облазимо коридоре, да завршавамо гасовод…. и неће бити проблема”, рекао је Вучић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг