Лазаревац – Председник општине Лазаревац Бојан Стевић данас је изјавио да се стање у месним заједницама у тој општини, који су претходног дана и у току ноћи биле у проблематичном стању због изливања водотокова, пре свега река Турија и Пештан, сада стабилизује.

“Мислим на шест месних заједница, имали смо у току ноћи пораст реке Турије где она пролази кроз месну заједницу Соколово, где је дошло до изливања и обуставе саобраћаја према целој тој месној заједници и осталим деловима, према општини Барајево и месној заједници Арнајево“, рекао је Стевић за Танјуг.

Он је додао да су током јутра ‘почеле да се изливају такозване црне воде у месној заједници Велики Црљени, где је упућен један багер и где ће бити на располагању целокупна механизација.

Навео је да је незванично око 120 домаћинстава потопљено, да нема ниједног повређеног суграђанина, али да је причињена велика материјална штета.

“Са овим смо се сусретали и 2014, тако да не сумњам да ћемо сви изаћи као победници“, оценио је Стевић.

Он је додао да је река Пештан у стагнацији и да њен водостај пада, и да је до пет сати јутрос рађено на изградњи насипа према месној заједници Вреоци и ка огранку ЕПС у Колубари, где се налазе бункери са сировим угљем.

“Имали смо јуче две акције спасавања, спасено је једно дете од 15 година у МС Јунковац, које је упало у Турију, оно је извучено неповређено. Ноћас су спасена двојица браће, који су из Турије извучени и од којих је један збринут у ДЗ Лазаревац, а други упућен у Београд због хипотермије“, рекао је председник општине Лазаревац.

Он је изразио наду да ће данас падавине престати, како би се што пре приступало решавању проблема.

“Упутићемо градоначелнику Шапићу предлог да се уведе ванредна ситуација у осам месних заједница које су обухваћене поплавама. Месне заједнице Рудовци, Мали Црњани, Петковац и део МС Барошевац, претрпеле су најјачи удар, уз, наравно, Вреоце, где ватрогасци још врше испумпавање воде из 12 домаћинстава“, рекао је он.

Говорећи у ком стању је река Колубара, он је рекао да се у току ноћи повећао водостај њене највеће притоке у том подручју, Љига, због бујичних уливања, те је зато порастао и ниво Колубаре, али да је Колубара и даље у свом кориту и да нема великих изливања која би могла да угрозе домаћинства.

“Колубара би најпре могла да угрози усеве, пољопривредна газдинства, па чак и да угрози енергетске системе, али да би до тога дошло, морале би бити падавине као 2014, а ја не верујем да ће до тога доћи“, закључио је Стевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ