Седница Председништва Српске напредне странке почела је данас око девет сати, а након ње, уследила је и седница Главног одбора странке. На седницама ових тела разматран је предлог странке за кандидате за министре у новој влади

Премијерка ће бити Ана Брнабић, заменик и министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, потрпедседник Владе и министар финансија Синиша Мали, министар трговине Томислав Момировић, министар привред Раде Баста, Јелена Танасковић министар шумарства, привреде и водопривреде, Ирена Вујовић министар за заштиту животне средине, Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, министар полиције Братислав Гашић, Дубравка Негре, министар рударства и енергетике, Даница Грујичић министарка здравља, Маја Поповић министар правде, Александар Мартиновић министар за управу и локалну самоуправу, Томислав Жигманов министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Просвета Бранко Ружић, Наука Јелена Беговић, Европске интеграције Тања Мишчевић, Просвета Бранко Ружић…

11.10 – Александар Вучић се обраћа јавности са седнице Главног одбора СНС

– Управо смо завршили седницу Председништва, на којој смо разменили мишљења. Нећу да говорим превише о политичкој ситуацију сем у неколико реченица. Када смо преузели власт тамо 2012. године, а не мислим да је власт ружна реч иако се претворила у ружну реч. То је лепа реч. Променили смо Србију и много тога добро урадили. Први пут бирамо владу када знамо да имамо ратно стање у окружењу. Када видите да реч компромис не постоји. Рачунам на нашу мудрост и посвећеност.

– Разговарали смо о актуелној политичкој ситуацији, саставу нове владе и ономе што је за нас од пресудног значаја – рекао је Вучић.

Председник је потом саопштио тачке дневног реда.

– Председништво је прихватило предлог Ане Брнабић о саставу новог кабинета – рекао је Вучић.Чак 55 одсто су жене. Рекао сам вам да се надам да наша странка никада неће постати нека од оних жутих странака, које су постале бизнис политичке организације – додао је он.

Он је довео да је поносан на неке од чланова владе, али и на друге који неће бити у новом саставу. Посебно је нагласио важност функције Марка Ђурића.

Како истиче, чланови странке осећају, препознају његов израз лица, те да о тешким стварима не говори.

– Знате када је могуће да нешто издржимо и када делује да је то немогуће – навео је у свом обраћању.

Рекао је и да неће прочитати сва имена којима је захвалан за оно што су учинили за земљу, међу њима наводећи Марка Ђурића, Бранислава Недимовића, Златибора Лончара, Небојшу Стефановића, Јадранку Јоксимовић.

– Нису правили проблем – истакао је.

Навео је и да СНС има добре људе, те да су на положајима због грађана и своје земље.

– Као, долази наш ред? А по чему? Ко је то смислио? – коментарисао је околности, задовољство грађана резултатима, а у контексту кадровских решења.

Седници Преседништва СНС присуствују председник Александар Вучић, потпредседница странке, која је и мандатарка за састав нове владе, Ана Брнабић, као и Владимир Орлић, Синиша Мали, Милош Вучевић, Невена Ђурић, Александар Шапић, Марко Ђурић.

Поред њих, ту су и Дарија Кисић, Јадранка Јоксимовић, Бранислав Недимовић, Златибор Лончар, Ирена Вујовић, Никола Селаковић, Марија Обрадовић, Небојша Стефановић, Томислав Момировић, Миленко Јованов, Владимир Ђукановић, Горан Весић, Небојша Бакарец…

После седнице Председништва, како је најављено, у 11 сати почеће седница Главног одбора СНС.

Седнице ових тела су затворене за јавност, а након заседања Главног одбора планиране су изјаве за новинаре. Председник Вучић раније је најавио да ће имена кандидата за ресоре коју ће у новој влади припасти СНС, знати данас, после седнице Главног одбора странке.

Појаснио је да Председништво странке прихвата предлоге, а, по статуту, Главни одбор доноси одлуку.

– Око 14.00, 15.00, 16.00 часова у недељу, у најмању руку, знаће се имена СНС-ових министара или оних које СНС подржава. Можда се неће знати једно или два имена коалиционих партнера за шта можда треба још 24 сата, али остало ће се знати у недељу – казао је Вучић.

Како је јуче најавио члан Председништва СНС и народни посланик Горан Весић, Главни одбор странке ће донети одлуку који ће људи у име напредњака бити предложени да буду министри у новој влади.

– Дакле, ко ће бити у влади сутра ће саопштити мандатарка Брнабић, која је добила поверење наше странке да сачини кабинет и изабере људе са којима ће да ради, имајући у виду изазове који нас очекују – рекао је Весић.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс