Председник Александар Вучић најавио је вечерас да ће у јуну бити направљен пресек и да ће до краја године уследити ново повећање пензија, које ће бити двоцифрено.

Гостујући на Хепи тв., Вучић је најавио да ће и касније ове године, у октобру или новембру, бити још једно повећање, зависно од финансијске ситуације. То повећање, казао је, неће бити испод 10 одсто.

„Пензионери ће бити задовољни, а и плате ће такође да расту“, рекао је Вучић.

Напоменуо је да ће то бити тако осим уколико, како је рекао, Србија не буде суочена са неким већим проблемима, а ти проблеми могу бити само политички.

„То су два проблема, једно је тзв. Косово, друго је однос према украјинском рату. Није лако издржати ту позицију и да не бих кукао то је наш избор, ми морамо да се боримо…“, навео је Вучић.

Истакао је да је став Србије и његов лични од почетка да Руској Федерацији не уводимо санкције, а за то се, каже, некада плаћа цена.

За Србију је, истиче, најважније, да имамо озбиљну политику, политику какву једна држава мора да води и у тој политици нема места за било какве лудости.

Србија је, истакао је председник, у свему прва у региону и по расту, по стопи јавног дуга, а и стање у буџету нам је добро.

„Све то смо успели да урадимо захваљујући озбиљној политици, политику…“, рекао је Вучић и као пример навео БиХ која је у децембру прошле године била испред нас по просечној плати за 60 евра, а данас имају нижу просечну плату од Србије за 110 евра.

Србија прва у региону по економским параметрима

Вучић је изјавио да је Србија по економским параметрима прва у региону.

У прва два месеца ове године предвиђени дефицит је био 51 милијарду, а нама је дефицит свега девет милијарди, рекао је Вучић и додао да Србија финансијски стоји добро и да на рачуну имамо око пет милијарди.

Он је рекао да је Србија и по платама престигла државе у региону што је некада изгледало немогуће.

Црна Гора је у децембру имала 727 евра, ми 718 евра. Ми смо значајно увећали плате од јануара. Сачекајте март, видећете колике ће плате да буду. Наша стопа јавног дуга је свега закључно са фебруаром 50,8 одсто што је за 9,2 одсто испод нивоа Мастрихта, рекао је Вучић.

Морамо да се оријентишемо на резултат

Председник Србије је изјавио да морамо да се оријентишемо на резултат, да убрзамо све што радимо. Он је истакао да имамо пара до краја године, да добро стојимо.

„Добили смо 10 година нашег најбржег напретка у историји земље. БДП је био 32,5 милијарде, завршавамо ову годину са 68 милијарди. Да ли је то реално за 10 година? Просечна плата у Хрватској која је веома успешна је 1.046 евра, а била је 870 када је код нас 360. И даље воде добру политику. Морамо брзо да пређемо магичну цифру од 1.000 евра, да убрзано смањујемо разлику“, појаснио је Вучић.

Према његовим речима, ако раст буде 2,5 одсто у наредних година, ако између 45 и 55 одсто, а у еврозони 1 одсто, то је драматично смањење разлике између нас и њих.

Он је истакао да се једе што је направио грешку око литијума, јер је то Србији узело три године.

„Сви инвеститори би брже долазили, отварали би фабрике и погоне. Нема ниједне земље која неће да вади литијум. Па Шолц хоће, а њихов је слабијег квалитета од нашег. „, рекао је Вучић.

Он је рекао и да у Србији пролазе лудачке теорије.

„Не могу да гледам да се Србија распада у лудовању. Причате ми о јунаштву и светој српској земљи. Дајте да се унормалимо и причамо о реалним стварима“, рекао је Вучић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг