Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је са шефом руске државе Владимиром Путином договорио повољан аранжман за увоз гаса из Русије, као и да ће за Србију остати цена која се заснива на стопостотној нафтној формули.

„Имали смо врло добар разговор Путин и ја. Говорили смо о више различитих тема. Најважнија за нас су наши билатерални односи, а дотакли смо се више ствари. За нас је најважније питање истек гасног споразума после десетогодишњег трајања 31.маја. Оно што могу рећи да смо главне елементе договорили који су веома повољни за Србију“, објаснио је Вучић.

Он је подсетио да је Србија до сада добијала гас по цени базираној на стопостотној нафтној формули, и казао да је то била свакако најбоља цена у целој Европи.

„Договорили смо, а то је веома добра вест, да ћемо потписати уговор, први елемент на три године, а не на месец дана што су неки говорили. То изузетно одговара српској страни“, рекао је Вучић.

Он је казао да формула која ће се користити остаје иста и да ће цена бити веома повољна за нашу земљу.

Остаје да се разговора са Гаспромом, а, како је додао, већ је упутио писмо руководству те компаније, да се разговара о количинама.

Вучић је пренео да је објаснио Путину да је значајном индустријализацијом и привредним напретком Србија повећала количине гаса које троши.

„Ако све реализујемо из договора са Путином имаћемо по питању снабдевања гаса сигурну зиму, а након разговора са Гаспромом о количинама моћићемо тачно да кажемо колико ће нас коштати просечна кубни метар. У овом тренутку то би било три пута мање, а зими ће то бити и 10-12 пута мање него што ће плаћати остали у Европи“, казао је он.

Изразио је захвалност руским партнерима на коректности.

Пренео је да је изнео Путину и став Србије да бисмо желели што брже успостављање мира у Украјини, а да је руски председник изнео податке из свог угла.

„Рекао је да постоји понуђени споразум, а који је на столу како у Москви, Кијеву, и другим центрима моћи. Неке одређене елементе сам чуо, али није нешто чиме можемо да се бавимо. Надам се да ће се мир успоставити. За све друго могу да кажем веома коректан и добар разговор“, казао је он

Истакао је да је са Путином разговарао и о даљој изградњи складишних капацитета гаса у Србији.

Вучић: Србија има свој став, важно шта каже Верхеји

Председник Србије Александар Вучић указао је данас да га наредних дана очекују бројни важни разговори, и да ће једино у уторак имати краћи говор у Скупштини по питању полагања заклетве, као и да ће све његово остало време бити усмерено на спољнополитичке активности и решавање набавке енергената и хране.

Вучић је, на питање шта очекује од сутрашњих разговор са европским комесаром за проширење Оливером Верхејом и европском посланицом Виолом фон Крамон, рекао да није само питање шта ће они да траже.

„То ће бити разговори, није само питање шта ће они да траже. Фон Крамон ће да говори у своје име и европарламентараца, и добиће одговор у складу са политиком коју води Србија. Србија има представнике чији је посао да изнесе своје ставове“, објаснио је он.

Вучић је нагласио да се Србија налази на европском путу, да добро чује шта мисли Фон Крамон, и много више комесар, јер он представља извршну власт Уније.

Ударна вест у регионалним и светским медијима

Регионални и светски медији пренели су вест о телефонском разговору председника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина, истичући да је договорен нови трогодишњи аранжман за снабдевање Србије гасом и повољна цена тог енергента.

„Вучић договорио с Путином: Србија це имати најниже цене гаса у Европи“, наслов је на Порталу Клиx.ба, док портал РТЦГ преноси да ће руски гас за Србију бити три пута јефтинији него за друге европске земље.

Ројтерс јавља да се Србија, која има за циљ да се придружи Европској унији, нашла под притиском западних земаља да усклади своју спољну политику са Унијом и уведе санкције Русији. Пренели су и саопштење Кремља да су се Путин и Вучић договорили да ће Русија наставити да испоручује природни гас Србији и да ће две земље ојачати своје партнерство, што је објавио и Лондонски Гардијан.

„Вучић, Путин и гас: Нови повољни уговор о снабдевању енергентима“ преноси Би-Би-Си (ББЦ) на српском језику уз изјаву председника Вучића да ће цена гаса бити веома повољна и да ће, ако све буде реализовано, Србија по питању гаса имати сигурну зиму.

Кремљ је издао званично саопштење о телефонском разговору двојице председника, док су водећи руски медији то објавили као једну од ударних вести.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ (Владимир Радојковић, Сања Чавић)