Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче да је посебно поносан на чињеницу што су од ребаланса буџета приходи већи за 300 милиона.

Он је на конференцији за медије рекао да је стопа дефицита 2,3 до 2,4 одсто и да су то изузетно важни и добри резултати.

„Стопа јавног дуга не прелази 52 одсто што нам оставља широк и важан простор да напредујемо“, рекао је Вучић.

Плате од 1. јануара веће 10 одсто, пензије за 14,8 одсто, минималац преко 47.000

Председник Александар Вучић изјавио је да српске финансије добро стоје и да ће од 1. јануара плате у јавном сектору бити увећане 10 одсто, пензије за 14,8 одсто, као и да ће минималац бити већи од 47.000 динара.

„Пре свега, оно што је за људе најважније, од 1. јануара 10 одсто се увећавају плате у јавном сектору, минимална зарада иде изнад 47.000 динара, што значи да нико у Србији не сме да прими и не може да прими мање од 47.000 динара своју плату, што је у односу на 15.000 колико је било пре 11 година заиста значајан напредак, рачунајући, разуме се, и инфлацију и трошкове живота“, рекао је Вучић у обраћању нацији.

Казао је да за пензионере иде увећање од 1. јануара 14,8 одсто и да ће све то бити реализовано зато што немамо никакве проблеме са јавним финансијама.

Рекордан ниво девизних и златних резерви Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су резерве злата Србије на рекордном нивоу од 40 тона, а девизне резерве такође на рекодних 24,5 милијарди евра.

На конференцији за медије у Председништву Србије, Вучић је рекао да је Србија ове године купила 3,5 милијарди евра више него што их је продала.

Он је такође рекао да имамо резерве дизела за 85 дана, а бензина за 115 дана.

Пожурићемо са тим и да изградимо нафтовод према Мађарској. Што пре, да бисмо имали још један извор нафте, јер ми данас имамо само једну могућност за увоз нафте, а то је преко Крка, преко Јанафа, преко Хрватске, другу могућност немамо. Било коме да падне напамет сутра да нам то затвори, ми имамо нафте онолико колико имамо у нашим резервама, рекао је Вучић.

У наредне 3 године план је да се уложи 2 милијарде евра за локалне путеве

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је план државе да се у наредне три године потроши две милијарде евра само за локалне путеве.

„Аутопутеве користимо сви ми, али морамо и локалне путеве да поправимо, да људи могу до својих кућа да долазе“, истакао је Вучић.

Он је додао да се увелико ради на бројним локацијама железнице, као и да се убрзано ради на изградњи пруге Београд-Ниш, јер „возови се враћају у моду“, додао је.

„Имамо тендер за 300 аутопуњача, бићемо лидери у региону у овој области. Очекујемо велики пораст у броју ових аутомобила на улицама, посебно када буде почела крагујевачка ‘панда’ да се производи“, истакао је Вучић.

Када је реч о Експу 2027, он је рекао да ће то од Србије захтевати додатне инвестиције.

„Мораћемо да уложимо много новца, да подижемо нови град. Изградиће се 1.500 станова, за око 3.000 учесника Експа, али и комплетан нови Сајам, а притом ће се сачувати стари. Такође ћемо подићи национални стадион, али и нови, велики стадион за пливање, водени стадион, који ће уз будимпештански, бити најмодернији у Европи. Подићи ћемо пристан на Сави, водом ћете моћи да дођете до Експа“, истакао је Вучић.

Председник Србије је нагласио да то, такође, подразумева и изградњу брзе железничке пруге којом ће, такође, моћи да се дође до Експа.

„Верујемо да ће то помоћи даљем доласку туриста, али и осталих категорија. Очекује се и да ће бити повећан број хотела“, напоменуо је он.

Улагаћемо много новца да бисмо ишли у корак са најразвијенијим земљама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија наставити да улаже много новца и да ради још више како би земља могла да иде у корак са најаразвијеним земљама света у свим областима – од науке до инфраструктуре и нагалсио да очекује до краја марта буде готова ТЕ Костолац, што ће бити први велики капитални пројекат у области енергетике у последње четири деценије.

Председник је рекао да ће Србија улагати у Институт за вештачку интелигенцију, у који ће уложити још много новца да бисмо могли да идемо у корак са најразвијенијим земљама света, а обраћајући се јавности из Генрералног секретаријата указао је и на бројне инфраструктурне пројекте, резуталте и циљеве посебно у области енергетике, где како је нагласио последњих 40 година није било великих пројеката.

„Завршили смо 99,91 одсто радова на костолачкој термоелектрани, која ће у значајној мери да подигне наше капацитете што се термоелектрана тиче и да обезбеди додатну сигурност и стабилност у електроснабдевању. Кинеска компанија мора да испуни све законом прописане услове да би то могла да нам преда и очекујемо да то буде крајем марта, почетком априла“, нагласио је председник.

После тога Србија ће, како је рекао, имати много већу инсталисану снагу за производњу електричне енергије него што је случај данас, што ће нам помагати како у летњим месецима, тако и у зимским.

„И то је први енергетски, велики енергетски објекат у последњих 40 година, ако се не варам. Ништа у последњих 40 година нисмо имали од великих енергетских објеката, сам ако не рачунате гасовод који смо изградили, од 408 км од Зајечара до мађарске границе“, нагласио је он.

Како каже, Србија планира у наредном периоду да ради гасовод Мокрин – Београд – Кикинда и зато што ту долази румунска интерконекција, као што је направљена са Бугарском.

„Истовремено мораћемо да проширујемо капацитете нашег гаса зато што и данас трошимо много. Данас трошимо, на данашњи леп дан, огромне количине гаса, између 12 и 13 милиона кубних метара гаса, а од тога увозимо 11,2 милиона кубних метара гаса из Балканског тока, из Бугарске, остало надокнађујемо из наших складишта у Банатском двору и у Мађарској, где смо ускладиштили гас“, навео је он.

Председник је прецизирао да у складишту у Банатском двору у овом тренутку има 389 милиона кубних метара гаса и 223 милиона кубних метара гаса у Мађарској то је укупно 612 милиона, што нам је више него довољно за целу зиму, тако да људи не треба да брину што се тога тиче.

Председник је навео да ће се радити и јужно од Златибора, јужно од Ужица, на спуштању „челика и пластике“ ка Пријепољу.

Прецизирао је да је челик магистрални гасовод, а пластика разводни гасовод који иде по општинама – дакле, од Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши, Сјенице, Тутина, Александровца где је ускоро готов.

„Идемо до Ваљева такође, иако смо у свему томе веома каснили и нисам срећан због тога, али то су ипак велики кораци, велики кораци у односу на оно што смо имали раније“, рекао је он и нагласио да морамо да извршимо реконструкцију власничке хидроелектране.

Додао је да је нови план то да се уради интерконекција према Северној Македонији.

То је, како је нагласио, важно због прикопчавања у будућности на ТАП и ТАНАП, да би Србија могла да има још један правац за даљу диверзификацију и за додатно довођење гаса.

„Оно у чему ћемо имати посебне разговоре са Министарством енергетике, то је њихов план да 2026. крене се у изградњу нафтовода према Мађарској. То ће морати и троструко да се убрза. Мораће пре краја 2024. да се крене у изградњу, пошто им нису потребне три године за пројектовање“, рекао је председник.

Како каже, све то је важно ако било коме падне напамет да нам то затвори.

Рекао је и да Србија има нафте онолико колико има у резервама, а то је у овом тренутку 85 дана дизела и 115 бензина.

Изградњом путева променили смо крвоток Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су путеви које је изградила актуелна власт донела потпуно нови крвоток Србије и да ће Србија имати више путних праваца који ће спајати исток и запад земље.

На конференцији за медије у Председништву Србије, Вучић је рекао да изградња тих путева кошта много и да се ради о више милијарди евра.

Вучић је на карти приказао све оно што је изграђено за време акуелне власт, за време власти Јосипа Броза Тита и све оно што је планирано да се уради у наредне три и по године.

Рекао је да ће бити спојен северозапад са североистоком наше земље, Сомбор и Кикинду, односно Бачки брег и Црњу.

Како је рекао, то погрешно називамо смајлијем, а коштаће две милијарде евра на крају.

Пошто смо потписали уговоре, градимо ауто-пут пуног профила Београд-Зрењанин и Зрењанин-Нови Сад, а Нови Сад онда преко Фрушкогорског коридора, који се сад гради, спушта се до Руме. Већ смо пустили Рума-Шабац аутопут и настављамо брзом саобраћајницом ка Лозници и брзом саобраћајницом Слепчевић-Бадовинци. Потписани су уговори и овде Кузмин-Сремска Рача, ових 19 километара. Желим да људи знају да су то буквално огромни новци, рекао је Вучић.

Такође, рекао је да ће за неколико месеци бити готова брза саобраћајница до Пожаревца.

„Брза саобраћајница, то су две плус две траке, до Пожаревца и настављамо даље ка Градишту и Голупцу. Велики пројекат је обилазница око Крагујевца, 22 километра, која ће морати да се продужити преко Књажевца, негде у близини Бумбаревог брда, да изађе на Мрчајевце, да би нас спојила са Моравским коридором који спаја Чачак и Краљево у овом делу овде, навео је Вучић.

Додао је да им озбиљне проблеме праве радови на Муњинском брду.

Ту испод Јелице гради се најдужи тунел, за сада најдужи, али ће га претећи фрускогорски тунел, али за сада је најдужи, али ћемо завршити и то. Када се заврши до Пожаревца, онда нам се отварају два коридора. То је тај према Црној Гори, за који је потписан уговор и који ускоро крећу радови, јер смо радили препројектовање и остало. То је преко Ивањице, Сјенице до Бољара, Дуге Пољане до Нове Вароши ћемо да урадимо брзу саобраћајницу, да бисмо спојили та два коридора, један који иде ка Пријепољу и један који ће ићи ка Црној Гори, да би они између себе имали комуникацију и да нам Нова Варош, Прибој и Пријепоље не би потпуно одумрли, навео је Вучић.

Додао је да верује да ће од Пожаревца ка Котроману и Вишеграду градња пута кренути 2025.

Оно што је интересантно то је да Краљево-Нови Пазар завршавамо пројекат за брзу саобраћајницу, то ће од огромног значаја бити свим људима и из Рашке и из Новог Пазара. Њихово путовање до Београда скратиће се на само два сата, или два сата и десет минута, што ће бити од огромног интереса за све њих, навео је Вучић.

Како је рекао, пут из Младеновца и Лазаревца ка Аранђеловцу, преко Тополе уз обилазницу ка Рачи и ка Тополи морају да спусте један крак и ка Крагујевцу и да изађу на Деспотовац испод Свилајнца па Деспотовац и затим ка Бору.

После тога би, можда за четири године, како је рекао, кренули да ојачају магистрални правац Параћин-Бољевац-Зајечар, чиме би имали три водоравне линије које би спајале исток Србије и коначно направиле могућност за долазак страних инвеститора и повратак великог дела наших људи из иностранства у земљу.

Наравно, кроз Топлицу, такозвани Коридор мира, то је оно што треба да урадимо, то ће ићи у пуном профилу и преко Прокупља и преко Куршумлије, до Мердара, што ће много значити за наш народ у Топлици, али не само за наш народ у Топлици, већ и за наш народ на Косову и Метохији и посебно у Грачаници, централном Косову, дакле у свим од Гуштерице и једне и друге Чаглавице и свих осталих села од некадашње Приштинске деле до Липљана и свих осталих општина и, наравно, косовског Поморавља“, рекао је Вучић.

Следеће године акценат на образовању и здравству

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће следеће године посебна пажња бити усмерена на две области – образовање, које обухвата науку и школство, и здравство.

„Уложићемо много више новца и вероватно ћемо много тога да мењамо, то се неће односити на повећање прихода, мада ће бити и тога и то значајније у односу на друге секторе. Радићемо на улагање у дуално образовање које се показало као предност“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је истакао и да ће гледати да се у Србију доведу најеминентнији европски универзитети, како би се спречило да млади одлазе на универзитете за које мисле да су бољи него у Србији.

„Део тих универзитета ћемо у наредне две године довести у Београд, тиме ћемо додатно појачати наше универзитете који ће тако онда да напредују и расту. Средства за то обезбедићемо већ у првих 6,7 месеци кроз ребаланс“, рекао је Вучић.

Истакао је да ће се улагати у људе у здравству и да ће сви добити посао.

„Морамо да покажемо бригу за људе, не да улажемо само у зидове, већ да се унутар попуне и да се ту налазе мамографи и опрема“, рекао је председник.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “Председник Србије: Од ребаланса приходи већи 300 милиона, плате од 1. јануара веће 10 одсто, пензије за 14,8 одсто, минималац преко 47.000”
  1. Rekordan nivo deviznih priliva rece.
    Nije ni cudo kada se stampa dinar,inflacija preko 13%,dize plate i penzije do 15% ,a Jorgovanka drzi isti kurs zadnijih 5 godina.
    Sve vise gasterbajtera ,60,000 napusti Srbiju godisnje i salju pare nazad ili donose da plate poreze ,
    Zato je i Srbija skupla nega zapad.A dokle ,videcemo….

Comments are closed.