Просечна плата у Србији ће за годину и два месеца прећи 1.000 евра, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

“Очекујем да ниво просечне плате у Србији у марту буде негде око 840 евра, можда и 845, а онда у децембру да буде негде око 955 евра, али то није реално и није просек за ову годину. Али, следеће године ће ићи преко 1.050 евра. Ја верујем да ћемо за годину и два месеца прећи ту магичну цифру од 1.000 евра просечне плате“, рекао је Вучић приликом обиласка градилишта испод Мостарске петље у Београду.

Он је истакао да ће Србија помоћу минималца покушати да заштити најсиромашније, а да истовремено не угрози инвеститоре који би могли да, како је рекао, траже јефтинију радну снагу на другом месту. “Овде није најјефтинија радна снага, али је добра, амбијент је економски најповољнији и земља смо која брзо напредује, која има све друге позитивне карактеристике од географског места до добрих закона, до свега другог“, рекао је Вучић. Оценио је да, када плата буде прешла 1.000 евра, људи ће се увелико враћати у Србију.

“Ја видим по нашим људима у Бечу, где имам много познаника и пријатеља, они који имају пекаре, који имају ресторане, све им је теже да исплаћују дажбине, дакле све је скочило од комуналија до пута два, пута три, цена гаса, струје, свега другог, и већ грцају. То ће нама посебно за источну Србију и Поморавље да значи много, али и за све друге делове Србије, и Подриње такође. Борићемо се да нам се људи врате, и наши људи, али и сви други људи да дођу у нашу земљу“, рекао је он.

Вучић је рекао и да ће држава у наредне три године покушати да подигне грађевинску индустрију.

Како је рекао, проблем са грађевинском индустријом био је то што није било довољно јаких банака и што су људи, борећи се за посао, морали да иду, како каже, испод цене.

Према његовим речима, ти људи би онда тражили нове послове да би могли да врате дугове од претходних послова, што је разлог зашто се не може наћи наша фирма која може да добије озбиљну банкарску гаранцију.

„Ми ћемо да покушамо у наредне три године да подигнемо тиме и домаћу грађевинску индустрију и нискоградњу и високоградњу. Да имамо бар неколико компанија које могу да добију банкарске гаранције. Да имамо неколико компанија које могу да знају да ће да раде и следеће године и оне тамо године. Да могу да запосле људе, да могу већи број људи да имају ‘за стално’, а не само да имају сезонске раднике“, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће се много тога променити захваљујући новим пројектима, али да ће морати много да се ради и да се врши притисак да би се постигли резултати.

Према његовим речима, страни инвеститори пажљиво прате све што се дешава у Србији.

„Сви странци пажљиво читају све што смо рекли у она два сата. Све читају, траже да се објави на интернету, да би њихове све компаније могле да анализирају, да виде где су ту они, шта је то што може да се направи заједнички, где они могу да зараде. Кад кажете Бистрица, одједном нису више заинтересовани само ‘Џајка’ или ‘УК Финанце’ уз Џајку, већ их има и десет других који хоће“, навео је Вучић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг