Горњи Милановац – Половином августа у равногорској варошици Прањани одржаће се још једно саборско издање посвећено краљици свих иструмената виолини. У такмичарском и ревијалном делу у три дана наступиће преко педесет најбољих српских виолиниста.

„Ко заиста жели да осети и види душу Србије њему је место управо овде. То је баш она Србија која се воли и која заиста постоји, како ја често умем да кажем. Изузетно ми је драго што ће нам и гост и домаћин бити председник Србије Александар Вучић,који је најавио долазак у нашу малу планинску варошицу, а коју коју је он верујте ми на реч, извукао из беспута и недођије. Желимо да му уручимо почасно признање оснивача овог великог народног Сабора јер он то заиста и јесте. Тачно је да је председнику Ковачевићу и мени као аутору манифестације пружио пресудну подршку која је утемељила нешто што ће као и драгачевски Сабор трубача остати заувек српским нараштајима који воле своју отаџбину изнад свега и то су ови Сувоборци и Равногорци показали кроз векове. Ово село је једно од ретких које има аеродром његовом заслугом, булевар уместо сокака центром варошице и Сабор са којим ће се Србија, убеђен сам, поносити”, каже аутор манифестације Гвозден Николић.

Фото: ГЗС

Саборске заставе дижу се у петак 16. августа, а истог дана одржаће се такмичење младих виолиниста Србије.

Субота је резервисана за проверене асове који ће на локалном стадиону засвирати за душу и срце. А стижу велемајстори, од Драгана Гурбета, Момчила Моме Станојевића, Синише Воза, Горана Елвиса Вељковића, Влауце,Саше Петровића, Бранка Ристића, Жељка Шишића, Михајла Каљевића, Перице Васића и младих снага Игора Пејовића, Огњена Бабића, Душана Спасојевића, Николе Томић, Стефана Глишића, Владимира Драгићевића, Ранка Ђурића, Андреја Лазаревића, Ене Бојић, Емилије Јелић,.. Прошле године пети Сабор ушао је у анале по броју посетилаца јер се у у ову малу планинску варошицу сјатило око 100 000 љубитеља заносних звука виолине. Ове године највише саборско звање „мајстор виолине” биће уручено Драгану Гурбету, Михајлу Каљевићу ..

Фото: ГЗС

Ово велико признање до сада је уручено Момчилу Мому Станојевићу, Перици Васићу, Горану Елвису Вељковићу, Дејану Пауновићу Влауци, Бобану Стојановићу Стублинцу, Дејану Радосављевићу Јегеу, Саши Петровићу, Бранку Ристићу, Момиру Стојановићу и Синиши Драгутиновићу Возу.

Иначе, домаћини Сабора до сада су били председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, прослављени српски кошаркаш Дејан Томашевић и редитељ и глумац Радош Бајић.

ТопПрес/ ГЗС

Фото: ГЗС
Фото: ГЗС