Председник Удружења педијатара Србије Георгиос Констатинидис апеловао је данас да се и млади од 12 до 18 година вакцинишу против корона вируса, указујући да делта сој много чешће погађа управо ту популацију.

Констатинидис за Танјуг каже да, с обзиром на стручно знање, Удружење препоручује у овом тренутку само Фајзерову вакцину, која је регистрована за узраст од 12 до 15 година.

„Једноставно није могуће препоручити вакцинацију неком другом вакцином осим оне која је одобрена и у Америци и Европи и коначно у нашој земљи“, навео је.

Како је појаснио, Удружење је раније дало званичну препоруку у сарадњи са Агенцијом за имунизацију која подразумева да се вакцинишу пре свега угрожена деца, односно деца која су у ризику да добију тешке облике ковида 19, а то су гојазни, шећераши, оболели од неких неуролошких или срчаних болести.

Међутим, актуелна епидемиолошка ситуација налаже, каже, да се упути апел да се вакцинишу и та деца, али и сва остала.

„Ово је тренутак да позовемо и кажемо да би било пожељно да се сви вакцинишу. Разлог је што се изменила епидемиолошка ситуација и што делта сој много чешће захвата популацију од 12 до 29 година, где је и група од 12 до 15, али и од 12 до 18“, навео је Констатинидис.

Према његовим речима, Удружење позива на вакцинацију управо због тога што се, како наводи, крива епидемије помера према тим старосним групама и зато што постоји измена у структури морбидитета.

Измена у структури већ је забележена у САД, Великој Британији, али и у Индонезији, а тамо, како каже Констатинидис, све је више младих који су оболели и све је већи број младих који се лече у болницама.

„То не значи да они имају тежу клиничку слику него заражени класичним сојевима, али много више обољевају. Битно је и то да са класичним сојевима корона вируса млади нису били преносиоци, односно веома ретко су преносили, међутим овај сој у ствари омогућава и има такве карактеристике да се лако преноси и са младих, односно адолесцената, у овом случају с деце на одрасле“, појашњава.

Додаје да деца често имају асимптоматске облике или благу клиничку слику и истиче да би се њиховом вакцинацијом заштитили и одрасли.

Закључује да, према мишљењу струке, обухват вакцинацијом мора да буде прави и да буде добар да би и деца била заштићена.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “Председник Удружења педијатара: Пожељно да се вакцинишу млади од 12 до 18 година”

Comments are closed.