Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је данас божићну честитку патријарху српском Порфирију, свештенству Српске православне цркве и свим верницима који Божић славе по јулијанском календару, и пожелео им да тај велики празник прославе у миру, радости и благостању.

У честитки се каже:

„Вама, епископима, свештенству, монаштву и верницима Српске православне цркве срдачно честитам Бадњи дан и Божић, уз искрену жељу да велики празник прославите у миру, радости и благостању.

Прослављање Божића у нашем народу има дубок духовни и историјски корен који је поносно негован и преношен с генерације на генерацију. Чврсту наду и надахнуће улива сазнање да у нашој Србији, земљи мира, солидарности и напретка, уз пуно разумевања и поштовања, саборно чувамо трајне хришћанске вредности које су наш народ столећима окупљале и уједињавале.

Српска православна црква има немерљиву и јединствену улогу у очувању нашег богатог духовног и културноисторијског наслеђа. Она је пример посвећености у служењу народу, у бризи о његовом образовању, духовном и моралном напретку.

Духовна снага нашег народа и Српске православне цркве, посебно је изражена на нашем страдалном Косову и Метохији, на којем чувамо српски народ и нашу државу Србију у целини, која ће наставити да снажно помаже и улаже у наше светиње, јер нам је света дужност да се Пећка кандила никада не угасе.

Изражавам Вам, Ваша Светости, дубоку захвалност за неуморни труд и огроман доприносу развоју конструктивног дијалога између Српске православне цркве и наших државних институција, уз уверење да је он на добро свим нашим грађанима.

Искрено Вам желим успех у одговорној патријарашкој служби, уз радосни поздрав: Мир Божији, Христос се роди!“

Ана Брнабић честитала Божић

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић честитала је данас Божић патријарху Српске православне цркве Порфирију и верницима који овај празник обележавају по јулијанском календару.

„У име Владе Републике Србије и своје лично име свим православним верницима желим срећан Божић.

Уз добро здравље, желим вам да овај најрадоснији и најсвечанији хришћански празник прославите у миру и љубави са својим најближима, испуњени срећом и слогом.

Мир Божји, Христос се роди“, наводи се у честитки премијерке.

Божићна честитка председника Скупштине

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић упутио је данас божићну честитку Његовој светости патријарху српском господину Порфирију, свештенству Српске православне цркве и свим верницима који Божић славе по јулијанском календару.

У честитки се каже:

„У име Народне скупштине Републике Србије и у своје име, Вама, свештенству, монаштву и свим верницима честитам предстојећи Божић.

Нека нам радосни празник рађања живота буде непресушни извор духовне снаге, љубави и јединства у достојном чувању и јачању наше Србије, рада за њено добро, на понос свих људи који јој припадају и српског народа у целини.

Са жељом да празничне дане проведете у здрављу, радости и благостању,

Мир Божији – Христос се роди!“, наводи се у честитки др Орлића.

Дачић честитао Божић

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је патријарху српском Порфирију и верницима срдачне честитке и најбоље жеље за Божић.

„Славимо данашњи Бадњи дан и сутрашњи Божић као дане велике радости и снажне вере у будућност. Божић је највећи симбол почетка новог живота, нове наде и наше вере у напредак. Зато су дани божићних празника време када са нашим породицама и нашим најближим делимо његову славу и поруку мира и благостања. Наш народ никада није губио ту веру, чак и у најтежим данима, а данас га дух Божића води као надахнуће да још више учинимо заједно за наше породице, нашу децу и нашу Србију. Свима који празнују желим миран и спокојан Бадњи дан и сутрашњи Божић, са великом жељом да буду добар почетак једне године у којој ће нас пратити добро здравље, слога и напредак“, наводи се у божићној честитки Ивице Дачића.

Гојковић честитала Божић

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић упутила је честитку свим грађанима Републике Србије поводом Божића.

„Свим грађанима Републике Србије најсрдачније честитам Божић уз жељу да празник Христовог рођења донесе здравље и благостање, а радост Божића испуни сва срца и домове.

Нека духовна снага великог празника буде снажан подстрек да оснажимо хришћанске врлине заједништва, разумевања и праштања зарад свеукупног напретка наше земље и нашег народа.

Желим да Божић проведете са најмилијима у миру, здрављу, слози и благостању.

Мир Божији – Христос се роди!“

Честитке министра одбране поводом Божића

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић упутио је данас, поводом Божића, честитке патријарху српском Порфирију, епископу војном господину Доситеју и припадницима Министарства одбране и Војске Србије православне вероисповести.

У честитки патријарху Порфирију се каже:

„Ваша Светости,

У име припадника Министарства одбране и Војске Србије и у своје лично име, Вама и христољубивом свештенству, монаштву и верном народу Српске православне цркве, срдачно честитам свесветли празник Рођења Господа и спаса нашега Исуса Христа.

Уз жеље да се молитвено сећате свих благочестивих припадника Војске Србије и молећи од Богомладенца Исуса Христа да Вам подари дуг живот, добро здравље и мудрост у изобиљу, најсрдачније Вас поздрављам хришћанским поздравом: Мир Божји, Христос се роди!“.

У честитки епископу Доситеју се каже:

„Ваше Преосвештенство,

Поводом предстојећег празника Рождества Христовог, у име свих припадника Министарства одбране и Војске Србије и у своје лично име, упућујем Вам најсрдачније честитке.

Нека би Вам Богомладенац подарио добро здравље и мудрости у изобиљу, са жељом да и убудуће као Епископ војни са успехом руководите Богом Вам поверено војно свештенство. Са молбом да помјанете у молитвама својим нашу христољубиву Војску Србије, поздрављам Вас радосним хришћанским поздравом: Мир Божји, Христос се роди!“

У честитки припадницима Министарства одбране и Војске Србије се каже:

„Припадницима Министарства одбране и Војске Србије православне вероисповести, срдачно честитам предстојеће празничне дане, поводом рођења Спаситеља нашега Господа Исуса Христа.

С вером и надом у Богомладенца Христа, угледајући се на наше претке, који и у најтежим околностима веру сачуваше и нама је предадоше, изражавам уверење да ћете и даље истрајно извршавати поверене вам задатке и чувати Србију.

Са искреном жељом да у радости, миру, благостању и крепком здрављу дочекамо светле дане празника Христовог рођења, упућујем вам сверадосни поздрав: Мир Божји, Христос се роди!“.

Мали честитао Божић

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали честитао је данас Божић патријарху српском Порфирију, свештенству Српске православне цркве (СПЦ) и свим верницима који празник славе по јулијанском календару.

„Нека најрадоснији хришћански празник донесе свима добро здравље, мир и много разлога за осмехе. Празник Христовог рођења нека сва срца испуни радошћу, љубављу, толеранцијом, али и укаже на праве вредности које не смемо заборавити. Божић је право време да се још једном подсетимо на значај заједништва и слоге. Сви заједно, снажно, уз велики рад и труд можемо да омогућимо да Србија настави да расте и постиже одличне резултате. Надахнути јединством, а у духу празника, наставимо да градимо и развијамо нашу земљу и од ње правимо боље место за живот свих њених грађана. Мир Божји Христос се роди“, поручио је министар Синиша Мали.

Дарија Кисић честитала Божић

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић честитала је данас патријарху српском Порфирију, епископима, свештенству, монаштву и свим грађанима Божић, и пожелела да им најрадоснији хришћански празник у домове донесе срећу, љубав и благостање.

„На овај велики празник Христовог рођења, у данима божићне радости и породичне топлине, сви заједно славимо љубав, заједништво, слогу и међусобно уважавање и разумевање. То су вредности које нас чине не само добрим људима, већ јачају наше породице, наше друштво и домовину“, написала је Кисић у честитки.

Мартиновић честитао Божић

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић упутио је данас честитку патријарху Порфирију, свештенству и монаштву Српске православне цркве, као и свим верницима у Републици Србији који Божић славе по јулијанском календару.

У честитки се наводи:

„Празник Христовог рођења надахњује нас да будемо бољи и праведнији људи, да уважавамо различитости и да све изазове који су пред нама превазилазимо вођени снагом вере и љубави.

Свим грађанима Србије који у недељу славе Божић желим да најрадоснији хришћански празник проведу са својим најближима, у добром здрављу, миру и благостању.

Нека вам предстојећи празник домове испуни слогом, радошћу и непоколебљивом вером да уједињени можемо повести нашу Србију у боље сутра.

Мир Божији Христос се роди! Срећан и благословен Божић!“

Министар Весић честитао Божић

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић честитао је Бадњи дан и Божић патријарху српском Порфирију, свештенству и монаштву Српске православне цркве и свим верницима који празник славе по јулијанском календару.

„Божић је најрадоснији хришћански празник, дан који приближава Бога човеку и који нас изнова подсећа на основне хришћанске вредности, а то су љубав, толеранција и мир“, навео је Весић.

Нека би мир који је најављен Христовим рођењем пре свега постао начело сваког човека, додао је.

„Да нам овај свети празник свима донесе благослов и учврсти нас у свим вредностима које смо као народ чували вековима надахнути православном вером. Свима желим срећу, напредак и добро здравље.

Мир Божји, Христос се роди!“, поручио је министар Весић у честитки.

Министарка правде честитала Божић патријарху, свештенству и верницима СПЦ

Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић честитала је данас Божић патријарху Порфирију, свештенству и свим верницима Српске православне цркве.

„У светлу празника који симболише божанску љубав и милост који обасјавају цео свет, желим да се оне уселе у ваша и срца ваших ближњих, подстичући све нас на душекорисно чињење и опште добро“, поручила је у честитки Поповић, саопштило је Министарство правде.

„Нека вас божанска порука мира и љубави руководи у заједници и слози кроз будућност, у којој ће, верујемо и знамо, захваљујући нашим заједничким напорима, и Република Србија имати своје заслужено и угледно место. Мир Божији, Христос се роди! Срећна Нова 2024. година!“ наводи се у честитки министарке Поповић.

Петковић честитао Божић

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упутио је данас божићну честитку патријарху Порфирију, свештенству и верницима Српске православне цркве, као и епископу рашко-призренском Теодосију и српском народу у јужној покрајини.

У честитки се наводи:

„У име Канцеларије за Косово и Метохију и своје име, поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића, Његовој светости, патријарху српском господину Порфирију, свештенству, монаштву и свим верницима православне вероисповести, као и Његовом Преосвештенству епископу рашко-призренском г. Теодосију и српском народу на Косову и Метохији, упућујем најискреније честитке – Мир Божији, Христос се роди!

Празнични дани који су пред нама, вековима нас надахњују да негујемо истински склад међу људима, љубав, мир и разумевање, начела која су дубоко уткана у богато духовно наслеђе српског народа.

Нажалост, постоје они који те свете и универзалне вредности свакодневно газе. Пуцањ у Стефана и Милоша Стојановића из Готовуше, док су на данашњи дан прошле године носили Бадњак, био је пуцањ безумника у мир, дечију невиност и чистоту и означио је једну од најтежих година за српски народ на Косову и Метохији.

Наш народ био је изложен физичком насиљу и терору, неоснованим хапшењима и лажним оптужбама, ускраћивана су му сва политичка и основна људска права, отимана дедовина, присвајане и скрнављене цркве.

За све ове страхоте према српском народу остали смо ускраћени за кажњавање одговорних, док смо такође сведоци да је политичка и друштвена атмосфера у Приштини, из које ови страшни догађаји проистичу, и даље присутна, као и да су, нажалост, шовинизам и мржња према Србима идеолошке константе.

Али ма колико трпљења иза нас и искушења пред нама било на Косову у Метохији, никада пламен мржње и насиља, неће победити пламен вере, истрајности и наде у боље сутра и то је порука којој нас учи и наступајући Божић и који је наш народ на Косову и Метохији прослављао вековима, остајући и опстајући на својим огњиштима.

Иако за најрадоснији хришћански празник први пут, због политике безумника у Приштини, нећу бити са својим народом на Косову и Метохији, јер ми је то онемогућено, нико не може протерати државу Србију са Косова и Метохије, а заједно са тимом Канцеларије за КиМ, наставићемо да још снажније улажемо у развој и реализацију бројних пројеката у покрајини, изградњу станова, школа и вртића, у унапређење здравственог система и у развој привредних и пољопривредних делатности, како би нашем народу обезбедили што квалитетније услове за живот, што је уједно и залог његовог останка и опстанка на вековним огњиштима предака.

И поред тога што нас и надаље очекују озбиљна искушења и изазови, желим да се са радошћу и вером окренемо Новој години, имајући наду да су наше јединство, политичко и духовно, очување мира, поштовање ближњих, једина основа складног и успешног заједничког живота, ма где да се налазимо, а посебно на нашем страдалном Косову и Метохији.

И док са радошћу ишчекујемо дан Христовог рођења, који нас вековима обасјава светлошћу вере, наде и љубави, нека се и наши домови испуне слогом и благостањем, а осећање заједништва и човекољубља нека буду пут на коме ћемо градити срећу и просперитет за наш род.

Срећан Божић – Мир Божји, Христос се роди!“

Селаковић честитао Божић

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић упутио је, поводом Божића, честитку патријарху Порфирију, свештенству и монаштву, као и свом верујућем народу Српске Православне Цркве, који Божић славе по Јулијанском календару, уз речи Мир Божији – Христос се роди!.

„Користим прилику да Вам упутим срдачне честитке поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића, у жељи да нам свима овај велики празник донесе преко потребан мир и благостање у овим изазовним временима за нашу Отаџбину, Републику Србију“, поручио је министар.

„Како је рођење Богомладенца Христа најрадоснији дан у васцелом хришћанском свету, искрено се надам да ће нам, као такав – величанствен и непоновљив трен, оснажити веру, љубав и наду у целом нашем народу, а на добробит наше државе“, наводи се у честитки.

Жигманов честитао Божић

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов упутио је данас честитку за Божић патријарху Српске православне цркве Порфирију, епископима и свим верницима најбројније Цркве у Србији, као и католицима источног обреда, који га славе по Јулијанском календару.

У честитки се наводи:

„‘Слава на висини Богу и на земљи мир…’

Ова радосна песма светих анђела у ноћи рођења Богомладенца, како нам преноси апостол Лука, неослабљеним и сталним заносом одјекује кроз векове. Јер, темељна је порука Божића да је од искона силни и вечни Бог у пунини времена узео путем Исуса тело човека како би нас надарио својим божанством. Ова света размена оспособљује сваког хришћанина и соколи да узме учешћа у тајни божанског живота, да се и у нама људима оваплоте духовне и моралне вредноте мира, међусобног разумевања и прихваћања те братске љубави.

У свету обележеном многоврсним немирима, острашћеностима, неправдама, ратовима и страховима, пројављује нам се дете рођено у штали, суштина божићне тајне: ‘походио нас је Исток с висине, да обасја оне који сједе у тами и сјени смрти; да управи ноге наше на пут мира’.

У настојању да са Мироносцем и ми будемо мироносци те градитељи праведнијег друштва на засадама хришћанских вредности љубави, дијалога и једнакоправности, желим свим православним верницима, као и католицима источног обреда, срећне божићне и новогодишње празнике!

Мир Божји – Христос се роди!“

Принц Александар честитао Божић

Принц Александар и принцеза Катарина честитали су данас Божић свим верницима широм света који тај велики празник славе по јулијанском календару.

У честитки се каже:

„Поводом једног од најрадоснијих и најсветијих дана од настанка света, рођења Сина Господњег, свим грађанима Србије, Републике Српске и свим људима широм света који овај свети дан славе сутра, упућујемо наше најсрдачније честитке.

Наш традиционални поздрав за овај велики дан почиње речима ‘Мир Божији’. То нису само обичне речи; мир и љубав симболизују Божију вољу и одредница су живота сваког човека.

Оне су и подсећање на сам дан када је Господ Исус био рођен, анђео је објавио Његово рођење, а затим је мноштво небеских војника славило Бога говорећи: ‘Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља’.

Када своја срца отворимо за Божју љубав, онда можемо да будемо у миру са собом и са својим ближњима. У тој љубави налазимо и подршку као и сигурно уточиште, који су нам свима потребни. Ту љубав морамо да делимо са свим другим људима, са нашим ближњима. Када овај велики дан проведемо са својим породицама и пријатељима присећајући се правог значења и важности Божића, али и делећи љубав нашег Господа једни са другима, тада се заиста сећамо рођења нашег Спаситеља и славимо га.

Највише од свега моја супруга, моја породица и ја вам желимо добро здравље, пуно љубави и благостања. Нека ваши домови и ваше породице буду извор мира, топлине и љубави. Очекујући најрадоснији празник, када наше погледе упиремо ка Витлејему, да и ми будемо сведоци рођења Сина Божијег, нека мир испуни наша срца, а нада и вера пастира и мудраца који су дошли да Му се поклоне буду и наши. Нека љубав према свету који нам је дарован и љубав према нашем Творцу буду у нама, како бисмо се чистим срцем и чистом савешћу поздравили традиционалним речима поздрава, које са великом радошћу изговарам Мир Божији, Христос се роди!“.

Рогановић честитао Божић

Директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Владимир Рогановић честитао је данас патријарху српском Порфирију, епископима, свештенству, монаштву, културним и образовним установама и верницима празник рођења Христовог и Нову 2024. годину.

У честитки се каже:

„Срдачно Вам честитам Божић и Нову 2024. годину.

Радујући се празнику када божанска љубав и милост обасјавају цео свет, желим да се оне уселе у срца свих људи добре воље и подстакну на чињење дела љубави и праштања, јер само тако можемо гледати у будућност и радити за добробит и развој Републике Србије.

Година коју остављамо за нама је била испуњена великим искушењима пред нашом државом, али је то била и година великих успеха које смо постигли заједничким напорима и преданим радом.

Нека нас божанска порука мира и љубави надахне да и у будућности сложно радимо и одолевамо свим изазовима градећи нашу заједничку кућу Републику Србију, развијајући њене потенцијале и снажећи добробит наших грађана.

Желим да Вас Господ Исус Христос, благослови и подржи у сваком добром делу на радост Српске православне цркве и добробит Републике Србије.

Мир Божији-Христос се роди!

Срећна и благословена Нова година!“

Додик честитао Божић

Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је данас патријарху српском Порфирију, свештенству и монаштву Српске православне цркве, као и свим православним верницима, најрадоснији хришћански празник Божић.

У честитки се наводи:

„Нека свјетлост и топлина највећег празника рођења Исуса Христа обасја и подари свима добро здравље, радост и мир, те покаже пут искреног праштања и поштовања.

Као симбол новог почетка и нове наде, Божић нас све окупља и позива на заједништво, да у лијепим и у тешким тренуцима увијек пронађемо снагу за радошћу, оптимизмом и утјехом једни према другима.

Божић је празник у који је наш народ кроз обичаје уткао све своје најљепше народне особине и зато вођени њима требамо, не само у ове празничне дане, већ и сваког другог дана да покажемо и његујемо љубав, подршку, хуманост и међусобно уважавање.

У жељи да топлину овог сверадосног празника дочекате и проведете окружени вашим најмилијима у здрављу, миру, љубави и весељу, поздрављам вас традиционалним хришћанским поздравом – Мир Божији, Христос се роди!

Цвијановић честитала Божић

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, поводом предстојећег празника Христовог рођења, Божића, упутила је честитку патријарху Порфирију, свештенству и монаштву Српске православне цркве, као и свим православним верницима.

„Нека нас снага празника рођења Христовог, празника породице, помирења и милосрђа, духовно ојача и надахне да оснажимо врлине мира, љубави према ближњима и толеранције“, наводи се у честитки.

Цвијановићева је пожелела да Божић у све домове унесе спокој, срећу, здравље, напредак и веру у боље сутра.

„У то име поздрављам вас традиционалним поздравом `Мир Божји – Христос се роди!`, наводи се у честитки српског члана Председништва БиХ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг