Председник Вучић у Рудној Глави примио вакцину, докторке га сачекале, а он им донео цвеће

Председник Вучић у Рудној Глави примио вакцину, докторке га сачекале, а он им донео цвеће

Председник Србије Александар Вучић је у Здравственој станици Дома здравља „др Верољуб Цакић“ Мајданпек примио прву дозу вакцине кинеског Синофарма.

Њега је вакцинисала докторка Анита Репеђић, којој је Вучић, приликом уласка, предао букет цвећа.

У разговору са медицинским особљем Здравствене станица Вучић се информисао о процесу вакцинације у Рудној Глави.

Докторка је, после давања вакцине, председнику поручила : „Видимо се за три недеље, за другу дозу“.

Председник је након вакцинације у Рудној Глави рекао, да је примио вакцину, негде у средини процеса вакцинације, јер је његов став и политика да треба да се вакцинише када и народ.

Он је, на питање зашто се тек данас вакцинисао и зашто баш у Рудној Глави, подсетио да се прва вакцинисала премијерка Ана Брнабић, и да је он рекао да чека да се милион људи вакцинише.

„Када се она вакцинисала кренуле су приче да нема вакцина, да ће само власти да се вакцинисе, па сам донео одлуку да то не радим. Моја политика је била да ћу да се вакцинишем када и народ“, објаснио је он.

Што се одлуке о месту вакцинације тиче, каже да је дошао у Рудну Главу да се вакцинише зато што воли то место и исток Србије, као што воли и југ ,запад, као и север Србије где ће отаврати наредних дана болнице и полагати камен темељац на северу Србије.

„Није Србија само Београд“, поручио је он.

Што се примања вакцине тиче каже да је докторка Анита имала лаку руку, да није ништа осетио и да јесрећан што је у Здравственој станици видео доста људи који чекају на вакцину. Казао је да ће настојати да здравствене станице раде и викендом.

Пренео је да је 106.000 нових Фајзерових вакцина стиго на територију Србије и апеловао на грађане да се вакцинишу, додајући да је много дивних људи већ изгубило животе.

На питање да ли треба примити и трећу дозу Синофарм вакцине, казао је да нема став о томе, да није стручњак за то и истакао да свакако није проблем вакцина, јер ће држава урадити своје посао и набавити довољан број.

Важно је за Србију, истакао је, да добије фабрику вакцина, да не пакује само течност, већ и производи вакцине, а то ће радити са кинеским и руским пријатељима.

Указао је да је за Србију веома битно отаврање „Биофор-а“, јер је економски напредк Србије везан и за улагање у биомедицину и биотехнологију.

Указао је да се у здравственом сектору много раду, наводећи као пример ковид болница у Новом Саду, нови Клинички центар Војводине, Тиршова 2, Дедиње 2.

„Чека нас много што морамо у здравству да урадимо. Здравље остаје један од симбола снаге државе“, рекао је Вучић.

Казао је да мисли да оде по другу дозу на друго место у Србији, наводећи Мерошину, Бабусницу, свакако југ Србије за три недеље.

Пренео је грађанима и да од 14 часова у 170 домова здравља креће вакцинација без заказивања, да су све вакцине расподељене.

Вакцинацију председника у Рудној Глави прати велики број медија, међу којима су кинески C CTV, агенција Синхуа, Ројтерс и други.

Шире лажи о набавци, витамини од 9 произвођача

Вучић је поновио данас да ће витамини за пензионере бити набављени од девет произвођача, одбацујући тврдње да је у питању само један произвођач који ће на томе добити неколико милиона евра.

„Донели ми прву кесу витамина и хтео сам да обрадујем људе и покажем да смо се изборили“, прокоментарисао је Вучић реакције на његову објаву на инстаграму и поруку „ово ће сви да добију“, што је злонамерно протумачено као протежирање једне компаније.

„Шта вам је подсвест, мени то не би на памет пало, а њима одмах, како да украду паре на витаминима. Кажу један произвођач ће да добије неколико милиона евра“, рекао је Вучић на Рудној Глави одговарајући на питање новинара поводом „хајке“ због набавке витамина.

Вучић је казао да су у „тајкунској компанији“, алудирајуцћи на политичке противнике, помислили да је Вучић дао неком Орбановом посао, а у ствари у питању је одличан бизнис на северу Србије који води Мађар, али указује и да су сви произвођачи укључени, јер у Србији не може толико витамина да се произведе.

„Ми смо све произвођаче укључили, њих девет, али они су видели једног и одмах помислили да би украли паре. Али у свакој су лажи кратке ноге и ово је још једна неистина и лаж“, поручио је Вучић.

Коментаришући наслов у једном дневном листу да је психијатријски случај, каже и да нема проблем с тим и приметио да „када и такав побеђује шта би тек урадио да је паметан“.

„То говори о њима, када немате програме и планове исплива мржња“, поручио је.

Мештани: Посета Вучића важна за вакцинацију,а и општи напредак

Председник Србије Александар Вучић примио је данас вакцину против вируса корона у Рудној глави, а мештани тог села у општини Мајданпек кажу да ће то утицати да се што више људи одлучи да се вакцинише и заштити, али и да је Вучићева посета значкама у економском смислу, да тај крај живне и да се макар један део људи који су отишли због лоше финансијске ситуације врате.

У општини Мајданпек у којој живи 16. 000 грађана до данас је вакцинисано мање од 5. 000 њих, а у Рудној глави која броји око 2. 000 мештана, вакцинисано је до данас 161, а за данас вакцинацију је заказало још 150 њих колико и може да се обави у локалној Здравственој станици.

Председнику су грађани током разговора испред Здравствене станице указали да су им је највећи проблеми недостатак фабрика, односно радних места, као и лоши путеви, а мештанин Драган Германовић каже за Танјуг да данас житељи Рудне главе тешко живе и напомиње да су брда која окружују варошицу пуста јер су, како каже, старији „помрли“, а млади се у великом броју одселили.

Он је уверен да би се сређивањем сеоских путева, уз отварање неке фабрике, већина вратила.

„Причали су данас и о сређивању путева, отварању неких фирми и то би нам много значило. Наравно, не може све одједном да се уради, али мислим да би се тада већина оних који су отишли, вратила“, казао је Германовић.

Он каже да због здравствене ситуације још увек није могао да се вакцинише, али да чим му одобре да ће то урадити.

„Када ми буду рекли да може, ја ћу радо примити вакцину. Вирус тешко да може да се победи без вакцине, а данашњи долазак председника нам значи много због свега, не само због здравствене ситуације“, навео је.

И Христина из Рудне главе,сматра да је јако значајно што је председник Србије данас дошао у Рудну Главу.

„Много нам значи што се председник баш код нас вакцинисао“, каже Христина која, иако због здравствених разлога још увек није вакцинисана, сматра да без тога вирус корона неће бити побеђен.

Слободан Миљевић из Мајданпека, који је данас дошао у Рудну главу како би видео председника и поразговарао са њим, каже да је Вучић овим доласком показао „колико је велики човек“.

„То се зове председник. Да није дошао, ускоро овде не би остао нико. Ионако нас је мало, млади су отишли, али вирус нас је научио да морамо да будемо сложни и сви заједно“, казао је Миљевић.

Истиче да се он ревакцинисао, јер с обзиром да је 1948. годиште, једино на тај начин може да се заштити.

Каже да није имао скоро никакве нуспојаве након примања вакцине, да сада имам антитела и заштићен је и поручује свима да ако се сами не чувају, нико их неће сачувати.

„Вучићу треба да будемо захвални јер питајте Хрвате како пролазе, Македонце, у БиХ, Румунији, Бугарској, а ми сада имамо четири врсте вакцине и биће ускоро и пета. За људе је вакцина новина, али се опамете када је густо. Вакцина много значи“, наводи Миљевић.

Када је реч о животу у Рудној глави, Миљевић који је питао председника да ли ће бити нека фабрика отворена у том месту, с обзиром да је Златара затворена, а да сада у целом крају живе само од рудника, сматра да је неопходно да се отвори фабрика.

„Златара је затворена, остали су људи без посла, али када ујутру останете и дете тражи млека, а ви немате да му дате, шта ћете да му кажете, да ли њега интересује ко је који политичар. Онда људи одлазе“, наводи Миљевић.

Према његовим речима, када се отвори погон Јумка за 100 жена који је данас најављен, то ће значити да 300 људи остану у Рудној глави, а можда се неки и врате.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ

KOMENTARI