Фото: принтскринФото: принтскрин

Аранђеловац – Поводом 80. година од ослобођења Аранђеловца у Другом светском рату у издању Народног музеја и Института за савремену историју, објављено је ново капитално дело др Бориса Томанића „Зборник мртвих-Жртве Другог светског рата на подручју Аранђеловца и Тополе „.
Ово историјско дело промовисано је у Народном музеју а аутор је истакао да је истраживање трајало готово десет година и темељи се на историјској грађи, књигама умрлих и изузетно је чињенично потковано, пише РТВ Шумадија.

Своје место у овом зборнику пронашло је 3059 људи са овог простора који су страдали од 1941-1945 године. Поред имена и презимена ово дело обухвата пуне идентитетите и описе страдања, као и списак лица прошлих кроз ратно заробљеништво и Бањички логор. У великој уводној студији осветљени су процеси, узроци и последице злочина, дати профили главних злочинаца, а жртве су анализиране кроз низ параметара.
У овом периоду највише цивила са ово подручја страдало је 1943 године док је припадника војске највише страдало током 1944. и 1945. године.

Поред аутора о књизи су говорили др Раде Ристановић и др Небојша Стамболија.

ТопПрес/ Извор: РТВ Шумадија