Представници Српског националног савета у Македонији посетили су данас општину Топола

Представници Српског националног савета у Македонији посетили су данас општину Топола

Топола –  Представнике Српског националног савеза у Македонији – ученике и њихове наставнике из Скопског региона данас је у дворани Културног центра угостио председник општине Топола Игор Петровић са својим сарадницима и Културно уметничким друштвом „Опленац“ које је за госте из Македоније приредило сплек кола и песама из овог дела Србије. У склопу посете, гости из Македоније су посетили историјске знаменитости града подно Опленца – вождов конак у Карађорђевом граду и цркву Светог Ђорђа на Опленцу.

„Наш  пројекат Фрушкогорска ћирилица који смо урадили  за децу из Скопског региона – Скопска Црна Гора, Кумановског региона – Табановце, Старо Негоричане и Тетовског региона, то су деца од 4 до 8 разреда који треба да прођу и да упознају своју отаџбину, Тополу да виде Карађорђевиће, да виде Фрушку гору, Карловце, Нови Сад. У понедељак смо у Београду да и тамо виде знаменитости, успећемо да деца прођу пут Светог Саве. Драго ми је да су нам овде приредили овакав дочек, надам се да ће се сарадња и дружење наставити и даље, да се наша и ваша деца упознају и зближе“, рекао је Живојин Трајановић председник Српског националног савета у Македонији.

Живојин Трајановић, фото: ТопПрес

Председник општине Топола Игор Петровић се захвалио гостима на жељи да у оквиру обиласка Србије посете Тополу и виде место где историја живи. Он је подсетио да се налазе управо у месту које представља почетак стварања савремене српске историје и пожелео пријатан боравак како у Тополи тако и у наставку свога путовања.

„Драго ми је да смо одговорили иницијативи из Српско националног савета у Македонији да наша деца Срби који живе у Скопској регији дођу у обилазак Србије и прво што су изабрали у том обиласку је Топола као место где историја живи. Угостили смо децу и њихове наставнике и оно што смо им приредили је добродошлица у згради биоскопа са културно уметничким програмом а у наставку посете ће обићи и цркву на Опленцу, Карађорђев град и наставити своје пропутовање кроз Србију. Положај Српске заједнице није на завидном нивоу у Македонији али иницијатива људи који су из света културе и уметности да окупе децу Српску и да организују Светосавску академију је велики корак као и да упознају Србију. Надам се да ће и наша деца из школа али и Културно уметничких друштава узвратити посету овој регији и да ћемо доћи до размене искустава са дечицом српске националности у Македонији“, изјавио је за ТопПрес председник општине Топола Игор Петровић.

ТопПрес

Игор Петровић, фото: ТопПрес

 

Наступ КУД „Опленац“, фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

KOMENTARI