Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је  да су преговори Србијагаса и Гаспрома о новом уговору за испоруку гаса већ почели у неком облику и да се воде на компанијском нивоу, што значи да Министарство није укључено у њих.

„Ти преговори нису лаки. Наша процена је да цена неће моћи да остане 270 долара за 1.000 кубних метара, али ће сигурно бити много, много нижа од 950 долара, колика је сада тржишна цена гаса“, рекла је Михајловић пред отварање конференције „Обновљиви извори енергије – прилике и могућности за Србију и Израел“ у Привредној комори Србије.

Она је додала да су све опције на столу, од продужења уговора до краја године до склапања дугорочног уговора.

„Министарство сматра да је боље да буде продужен, али не лимитирамо никакву врсту односа који ће Србијагас да направи са руском страном. Преговори ће трајати, не могу да се заврше брзо, јер то увек траје“, рекла је министарка Михајловић.

Она је навела да су преговори с Русима покушај да Србија колико-толико буде безбедна за зиму која ће бити тешка због постојеће енергетске кризе.

Михајловић је додала да за то морамо да се спремимо разговорима о коришћењу складишта гаса у Бугарској и Мађарској, јер зими трошимо шест пута више гаса него лети, као и за замену гаса другим енергентима.

Она је најавила да ће у септембру следеће године да буде завршена гасна интерконекција са Бугарском.

„У међувремену, за ових годину дана треба да закупимо капацитете Грчког ТНГ-а, исто тако и на свим трасама кроз Бугарску, да будемо спремни да бар 40 одсто гаса користимо од другог добављача, значи не би тај добављач био Руска Федерација, већ нека друга држава“, рекла је Михајловић.

Струја треба да поскупи да би ЕПС обезбедио производњу

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да би електрична енергија требало да поскупи, како би Електропривреда Србије (ЕПС) могла да набави опрему за производњу угља.

Она је на конференцији „Обновљиви извори енергије -прилике и могућности за Србију и Израел“ у Привредној комори Србије рекла да разуме што председник Александар Вучић каже да струја неће да поскупи и додала да је њен посао да каже зашто би то ипак требало да се догоди.

„Ја разумем председника када каже да мора да води рачуна о целој територији Србије и да обезбеди све што је у овој кризи потребно, пре свега мислим на храну, али и све остало и он то одлично ради. Али, исто тако ја морам да кажем да је посао Министарства и мој лично да створимо услове да ЕПС и друга енергетска предузећа могу да функционишу, не само у овој кризи, него да обезбеде довољне количине електричне енергије да не увозимо угаљ. Јер, ако имамо ЕПС који увоз струју и угаљ, онда нам не треба ЕПС“, изјавила је Михајловић.

Министарка је истакла да је производња струје једина област у којој Србија може да буде самодовољна, и да чак извози.

„Мој посао је да помогнем ЕПС-у коме треба много више новца да уложи у опрему која је потребна да би следећу годину, не ову зиму, јер ове ћемо сигурно увозити струју, али да следећу зиму 2023/2024. ЕПС производи довољно за нас и има могућност да је извози“, рекла је Михајловић.

Она је грађанима поручила да струја није јефтина, јер је то најплеменитји облик енергије и да ћемо морати сви да штедимо и понашамо се рационално.

„ЕПС-у треба новац, он тај новац узима кроз кредите, држава то гарантује, али им треба и цена електричне енергије“, поручила је Михајловић.

Проценила је да ће око 200.000 домаћинства бити обухваћено повластицама за плаћање електричне енергије када буде усвојена одговарајућа Уредба Владе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг